Může zůstat vlastník současně členem dosavadního družstva? Opět SBD Krušnohor

Vložil mostecak, 11. Červenec 2014 - 10:18 ::

Když se v Mostě privatizovaly před 5–15 lety městské byty (resp. byty ve vlastnictví městské akciovky), vstupovali nájemníci do zdejšího již existujícího družstva SBD Krušnohor (* 1967), které díky této vlně privatizace by údajně mělo být největším bytovým družstvem v ČR. Bohužel se mi nepodařilo zjistit počet členů družstva, tato informace není dohledatelná na webu www.sbdkrusnohor.cz, na můj telefonický dotaz na infolinku družstva mi bylo sděleno, že spravují asi 22 tisíc bytů, ale na přímou otázku o počtu členů bohužel odmítli odpovědět.

Ve výroční zprávě za rok 2013 (str. 9) je graf, který hovoří o 6622 družstev­nících a 14291 vlastnících.

Co je důležité: Bezprostředně po vstupu do družstva se byty převáděly do osobního vlastnictví (léta 2000 až 2012). Družstevních bytů zůstalo naprosté minimum. (Domnívám se, že číslo 6622 představuje původní družstevníky, kteří byli členy družstva již od 70.-80. let.)

Vydedukoval jsem, že počet spravovaných bytů asi odpovídá počtu družstevníků, tedy že po převodu bytů do vlastnictví nebylo družstevníkům ukončeno členství a družstevníky zůstali. Ale mohu se mýlit, jasnou odpověď se mi nepodařilo dohledat.

Díval jsem se namátkově do sbírky listin na cca deset mosteckých SVJ. V příloze přikládám pozvánku na shromáždění vlastníků jednoho z nich, všimněte si úplně dole poznámky „Tato schůze je současně výroční členskou schůzí členů SBD Krušnohor.“ Vzor pozvánek ostatních SVJ, na která jsem se ve sbírce listin díval, je shodný vč. dolní poznámky. To by napovídalo, že vlastníci jsou současně družstevníky.

Nahlédl jsem do stanov SBD Krušnohor platných k roku 2011, kde se v článku 21 („Zánik členství“) mlčí o tom, že by členství v družstvu zaniklo při převodu bytu do vlastnictví. To by napovídalo, že vlastníci zůstali nadále družstevníky.

Pokud tedy člen z družstva výslovně nevystoupil, zůstal členem dodnes. Domnívám se, že naprostá většina lidí o tomto nemá potuchy, ze sousedů, kterých jsem se tázal, nikdo jistě neví, jestli je členem družstva (resp. pojmy nájemník, vlastník a družstevník jim často bohužel splývají, jak vyplynulo z privátních diskusí).

Je moje dedukce o trvajícím členství v družstvu správná?

Jaké plynou vlastníkovi SVJ výhody/nevýhody z toho, že je současně členem družstva? Jen upřesním, že SBD Krušnohor plní dvojroli pověřeného vlastníka a správce v cca 200 mosteckých SVJ, což je asi 18.000 bytů (zbylé byty jsou v Litvínově).

PřílohaVelikost
predpis.png701.7 KB
vyrocni zprava.pdf90.02 KB
stanovy.pdf287.23 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.