Vložil lake, 30. Květen 2014 - 21:09

Pane Maxi,
je bezvýznamné zda SVJ si vzalo nějaký úvěr. To se Vás přece netýká. Když zajedete s autem do opravny, nezajímá Vás přece, zda opravna si vzala nějaký úvěr. Takže se o to nezajímejte ani u SVJ. To není Váš úvěr, že ne? Ten, kdo si od banky žádný úvěr nevzal, jej samozřejmě nesplácí. Ten, kdo si od SVJ žádný úvěr nevzal, jej samozřejmě nesplácí. To dá rozum.

Zeptal jsem se Vás prve, zda jste si Vy osobně od SVJ vzal nějaký úvěr, který teď splácíte. Vzal, nebo nevzal? Podepsal jste smlouvu o úvěru, nebo nepodepsal? Pokud ne, nemáte důvod strpět, aby si SVJ z Vašich záloh cokoliv strhávalo na svůj vlastní úvěr. Automechanik v servisu Vám také nepřipočítá přirážku k ceně opravy jen proto, že si před čtyřmi lety vzal úvěr na nový zvedák, že?

  • Pokud Vám SVJ poskytlo úvěr, v předchozím příspěvku jsem Vám poradil kde máte k tomu hledat veškeré informace: ve smlouvě o úvěru. Máte závazek a splácíte. Tak to má být.
  • Pokud Vám SVJ neposkytlo úvěr, tak tedy žádný „úvěr“ nesplácejte. Šlo by o částky vylákané podvodem. To je jednoduché jako facka.

Popsal jste zde, že hradíte zálohy. To je pravděpodobně záloha podle § 15 odst. 2 ZoVB. Společenství tu částku použije v příštích měsících či následujících letech na budoucí náklady provozu, údržby a oprav domu. Na žádný „úvěr“ se tyto zálohy neskládají. SVJ Vám tu částku dluží, až do jejího spotřebování.

Nerozumím čím to je, že dospělí, svéprávní lidé jsou zmateni, jakmile jde o hospodaření SVJ. Pro jakékoliv hospodaření s právnickou osobou platí naprosto stejná pravidla jako všude jinde na světě: vzal sis úvěr – splácej. Nevzal sis úvěr – nesplácej.

Je to tak jednoduché …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.