Nefunkční SVJ

Vložil Pepa (bez ověření), 27. Květen 2014 - 11:25 ::

Dobrý den, před cca 7 lety jsem koupil byt v domě o 5 bytových jednotkách. SVJ bylo v té době relativně čerstvě vzniklé, protože se jednalo o prodej obecních bytů do osobního vlastnictví.

Co se týče plateb za energie apod. společenství funguje a tytou jsou placeny.

Po celou dobu, co byt vlastním platím také zálohy do fondu oprav, je to cca 1 000 kč na byt/měs, tj. 5 000 kč na dům/měsíčně, tj. 60 000 kč dům/ročně.

Tzn. jen za posledních pět let je to 300 000 kč, opravy a náklady mohly být všehovšudy do 100 000 Kč (nic se téměř neopravuje, neinvestuje, jen pojištění apod.)

Problém je, že nemáme kontrolu nad hospodařením SVJ neboť předsedou je majitel bytu, který je v současnosti prázdný a majitel bydlí někde jinde i když má trvalý pobyt u nás v domě. Vzhledem k tomu, že posledních 5 let nebyla schůze vlastníků a nebylo nám předloženo vyúčtování, domnívám se, že SVJ zaniklo.

V březnu jsem zaslal doporučený dopis předsedovi s výzvou o předložení dokumentů a vyúčtování SVJ, ale tento se mi vrátil jako nedoručený (pochopitelně, nezdržuje se u nás).

Vím, že jsme už (my ostatní vlastníci) zaspali, ale chtěl bych tuto situaci řešit než se z problému stane megaproblém. Nevím, ale jak postupovat. Kam se mám obrátit? Na rejstříkový soud, u kterého je SVJ zapsáno? Studoval jsem legislativu, ale není mi to jasné.

Nebo rovnou na policii s trestním oznámením apod.

Chci dosáhnout toho, aby SVJ zase fungovalo, jsem ochoten se o chod SVJ starat, ale není mi jasný ten první krok.

Děkuji předem za radu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.