Nový vlastník a vyúčtování příspěvků a záloh

Vložil Evík, 26. Květen 2014 - 12:52 ::

Prosím o radu a chci se zároveň podělit o další zkušenost s jedním SVJ. V červenci 2013 jsem se stala vlastníkem bytu. Ihned po tom co jsem dostala vyrozumění z katastru nemovitostí jsem tuto skutečnost oznámila písemně SVJ. SVJ si mě se správce předhazovalo do října roku 2013. Po několikeré urgenci mi konečně správce poslal předpis záloh a příspěvků na služby a na správu domu a pozemku pro rok 2013 a splatný také od října 2013. První platbu jsem tedy na účet SVJ odeslala až v říjnu 2013. Od října také platím všechny předepsané zálohy na služby a příspěvky a příspěvky na správu domu a pozemku. Nyní v květnu 2014 mi došlo vyúčtování ve, kterém ovšem uvedeny zaplacené zálohy a náklady na byt. jednotku za celý rok 2013 nikoliv pouze za období od kdy jsem vlastníkem tj. měsíce 7 –12 /2013, potažmo (říjen – prosinec měsíce, které jsem ve skutečnosti platila). Reklamovala jsem toto vyúčtování jako absolutně vadné neboť v něm nejsou uvedené mnou skutečně zaplacené zálohy a příspěvky za období kdy jsem vlastníkem bytu, ale i zálohy a příspěvky bývalého vlastníka. Dneska se mi dostalo vyřízení reklamace cituji: „Vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu je prováděno v souladu s vyhláškou 372/2011 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a to jedenkrát ročně za uplynulý kalendářní rok. Roční vyúčtování je prováděno v rámci poplatku za správu a jsou vyúčtovány všechny položky příspěvku vlastníka (nájemného), tedy nejen TUV,SV a teplo, ale i elektrická energie ve společných prostorách, odvoz, úklid domu, pojištění domovního majetku atd. Při prodeji bytu nebyl dán požadavek o rozdělení vyúčtování r. 2013“.

Je to pro mě opět velmi drahá zkušenost, neboť z vyřízení mé reklamace mám pocit, že si ze mě správce dělá legraci. Uvedenou vyhlášku jsem ve sbírce zákonů vůbec nenašla a argumentaci správce považuji za výsměch vlastníkovi bytové jednotky. Nevím k čemu slouží předávací protokoly a k čemu má správce dálkový odečet vodoměrů a ústředního topení, když pak toho nevyužije při převodu bytu a na místo toho hází odpovědnost na vlastníky bytu (nebyl dán požadavek na rozdělení vyúčtování 2013).

Poradíte mi jak dále postupovat????? Podotýkám, že výsledkem vyúčtování je celkový nedoplatek 9.800,–Kč, který po mě určitě bude SVJ potažmo správce vymáhat. Díky za rady. Evík

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.