dokladování vyúčtování za teplo

Vložil AsiTak (bez ověření), 7. Květen 2014 - 11:14 ::

Na webu ARTAVu jsem se dozvěděl, že …
Při vyúčtování tepla je třeba rozlišit dvě různé věci – výpočtový algoritmus a zadání vstupních podmínek pro rozúčtování. Výpočtový algoritmus je postupný sled matematických operací vedoucí k dosažení správného rozdělení vstupního nákladu v souladu s platnou legislativou a zadávacími podmínkami stanovenými vlastníkem objektu. Výpočtový algoritmus je duševním majetkem každé rozúčtovací společnosti a objednatel (vlastník objektu) jej nikterak neurčuje ani neovlivňuje. Na druhé straně, vstupní podmínky rozúčtování určuje zásadně objednatel, neboť za správnost rozúčtování zodpovídá v plné míře.
Dále … Vyhláška č.372/2001 Sb. ukládá zpracovateli rozúčtování upravit výpočtovou metodu tak, aby by splněny požadavky §4, odst.4, ale neurčuje přesný postup, jak toho dosáhnout. Jednotlivé rozúčtovací firmy používají odlišné postupy (algoritmy) pro realizaci!
Pro nás rozpočítání provádí Techem…
Před x lety byly stanoveny parametry a jsou uloženy asi v počítači a protože technické podmínky jsou neměnné asi platí pořád. Můžeme požádat o výpis ale nevidím žádný smysl to schvalovat. Co se týče algoritmu výpočtu z uvedených důvodů asi nám nejspíš by nedali, ale i kdyby dali, nastala by otázka jak popsat, kdo by to pochopil (asi nikdo), a tím pádem postrádám smysl i schvalování. Z uvedených důvodů, asi by nikdo nebyl schopen rekonstruovat a dokladovat počítačový výpočet, takže asi nám nezbývá než spoléhat na hodnoty rozpočítání co počítač „vymyslí“.
Jediný smyslplný schvalovací akt vidím v následujícím…
…schvaluje rozpočítání nákladů tepla dle zadaných parametrů objednavatele uložených u zpracovatele a aplikací algoritmů rozpočítání dle dodavatele Techem
Co s tím?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.