Oprava kanalizační přípojky

Vložil mstepni, 14. Duben 2014 - 20:12 ::

Kanalizační přípojka sloužící našemu domu vede do kanalizační sítě přes pozemek sousedícího bytového družstva, které se do této přípojky na svém pozemku také napojuje. Loni došlo k havárii na této přípojce právě na pozemku sousedícího družstva. To nechalo havárii opravit a posléze po nás žádalo zaplatit větší část nákladů na opravu s tím, že přípojku na jejich pozemku používáme i my a naše SVJ je tvořeno větším počtem bytových jednotek. Pokud nezaplatíme, hrozí zablokováním přípojky na hranici našich pozemků.

  1. Má bytové družstvo nárok na to, abychom jim opravu částečně uhradili?
  2. Pokud ano, existuje způsob, jak správně vypočítat náš podíl na úhradě opravy? (Upozorňuji, že věc komplikuje, že bytove družstvo pronajímá část prostor samoobsluze, která je také napojena na tuto přípojku. Toto ve výpočtu nezohlednili, nemluvě o tom, že kanalizace zřejmě trpí častým najížděním nákladních vozů k rampě obchodu.)
  3. Jak se efektivně bránit zablokování přípojky?
  4. Co by v případě „zašpuntování“ přípojky bytovému družstvu hrozilo a jak se toho domoci dříve, než se naše sklepy utopí ve splaškách.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.