Vložil tristone, 5. Únor 2014 - 8:06

Popsal jste to dobře. Problém je totiž ten, že některé situace jsou z hlediska práva dost obtížně řešitelné v reálném životě :)

Lake se mnou nebude nejspíš v následujícím souhlasit a bude mít v podstatě i pravdu. Tak nějak to celé předpokládá, že máte v SVJ rozumné lidi.

Jako první krok bych dělal to, že spolu se Shromážděním vždycky svoláte i schůzi spoluvlastníků pozemku. Takové dvě v jednom. Takže o věcech pozemku budete moct rozhodovat společně s bytovými záležitostmi. Jen musíte získat nadpoloviční souhlas všech a udělat dva zápisy, to není zas až takový problém.

Jako další můžete udělat to, že se jako vlastníci pozemku většinově dohodnete, že se o něj bude starat vaše SVJ. To už je kapku problematičtější, protože SVJ nic takového de jure nepřísluší. Ale pokud to bude vyžadovat více méně jen nějaký čas výboru a žádné zvláštní náklady, tak se asi nic moc neděje.

Nejproblematičtější jsou peníze. Můžete se samozřejmě jako vlastníci dohodnout na výběru příspěvků či záloh, to je v pořádku, jen je otázka, kam s nimi. Nemáte žádnou právnickou osobu, která by si mohla zřídit účet. A SVJ by je vybírat nemělo, protože nejsou jeho. Jenže kromě toho, že žádné peníze vybírat nebudete a veškeré akce se budou financovat ad hoc v okamžiku potřeby, žádné dobré řešení není. Takže ono se nakonec stejně nabízí jako nejlepší ze špatných řešení např. druhý účet vedený na SVJ. A spolehnout se na to, že máte společný zájem. Pokud ne, tak vám asi nepomůže nic.

Nechci Vás nijak nabádat k obcházení zákona, ale nějakou kličku nejspíš stejně budete tak jako tak při současném stavu potřebovat :) Ideální je samozřejmě předělat prohlášení vlastníka.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.