Vložil Návštěvník (bez ověření), 29. Leden 2014 - 13:34

Pane Bedno,

v odůvodnění stanoviska se píše:

„Pokud nemá společenství vlastníků jednotek podle dosavadní právní úpravy stanovy, řídí se dle § 9 odst. 10 zákona o vlastnictví bytů stanovami vzorovými, které vydala vláda nařízením č. 371/2004 Sb. Společenství vlastníků jednotek tak přijímá vzorové stanovy fikcí.“

Tímto výkladem KANCL uklidňuje uvedené SVJ, že nemusí mít obavy, že by od 1.1.2014 nemělo žádné stanovy, kterými by se vlastníci mohli řídit, protože mají vzorové stanovy přijaté fikcí. Budou na tom stejně jako SVJ, která vzorové stanovy přijala, anebo SVJ, která přijala stanovy vlastní (nemusí být totožné s vzorovými stanovami).

Z Vámi citovaného stanoviska KANCLu vyplývá jen to, že SVJ, která přijala vzorové stanovy fikcí, budou ze vzorových stanov nadále vycházet i po nabytí účinnosti NOZ. Úplně stejně budou postupovat i ostatní SVJ (ta, která přijala vzorové stanovy nebo ta která přijala své vlastní stanovy, které nemusí být totožné se vzorovými stanovami) tj. budou rovněž ze svých stanov nadále vycházet i po nabytí účinnosti NOZ.

Z další části odůvodnění stanoviska pak KANCLu:

“Podle ustanovení § 3041 odst. 2 NOZ stanovy společenství vlastníků jednotek, které budou odporovat donucujícím ustanovením NOZ, pozbydou závaznosti dnem nabytí účinnosti NOZ. Společenství vlastníků jednotek proto přizpůsobí své stanovy dle § 3041 odst. 2 NOZ do tří let ode dne nabytí účinnosti NOZ a doručí je příslušnému krajskému soudu, který vede rejstřík společenství vlastníků jednotek.“

lze vyvodit, že KANCL považuje dosavadní SVJ vzniklá podle ZoVB za SVJ upravená NOZ (§ 3041 – „Právní povaha právnických osob upravených tímto zákonem se řídí ustanoveními tohoto zákona ode dne nabytí jeho účinnosti …“). Z výkladu KANCLu vyplývá, že ustanovení dosavadních stanov, které budou odporovat donucujícím ustanovením NOZ, pozbydou závaznosti dnem nabytí účinnosti NOZ (NOZ vč. části „bytové spoluvlastnictví").

Jak jsem popsal, výklad stanoviska KANCLu vč. jeho odůvodnění je jasný, ačkoliv se toto stanovisko KANCLu vč. jeho odůvodnění nemusí někomu líbit a může ho pokládat za nesprávné a v rozporu se NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.