Komu mají být k tíži náklady SVJ na právní servis?

Vložil Neználek' (bez ověření), 19. Leden 2014 - 12:28 ::

Dobrý den,

pokud si SVJ v souladu s §9a/3 ZoVB zajistí právní servis (může jím být jak vymáhání dluhů vůči SVJ, tak sepsání smlouvy o správě nebo o stavebním dozoru apod.), kdo a jakým způsobem jej bude platit?

Úhrada nákladů za právníky by tedy měla být předepsána jako

  • jednorázový/o­pakující se alikvótní příspěvek dle §15/1 ?
  • nebo jako záloha dle §15/2 – „na nespecifikovatelný právní servis“ ?
  • nebo by jej mělo SVJ řešit vzetím si překlenovacího úvěru ?
  • nebo kde vezme peníze na právní zastoupení ?

Vícekráte se zde ale tvrdilo, že právní služby nelze podřadit pod „příspěvek na správu domu“ a nelze na ně ani vybírat zálohy dle §15/2 ani příspěvky dle §15/1.

V případě kdy máme přesvědčení, že je dluh nejen nesporný ale i vymožitelný si lze asi vzít ten úvěr (jistě v mnoha SVJ se na to vezme z nadsazených příspěvků na správu), protože veškeré náklady předpokládám SVJ vyúčtuje protistraně.

V případě kdy dluh dlužníka vůči Společenství nejen není nesporný (a SVJ jej třeba i „projede“) nebo bude nevymožitelný – bude takový náklad nákladem na správu domu který by měli zaplatit vlastníci? A z jakého titulu? Vlastníci sami přece neudělali nic čím by přímo stav zavinili (tím nemíním ty vlastníky co pouze „bučí“ na ty, kteří se o to jak výbor spravuje společné hospodaření starat chtějí).

Jestli nelze náklad na právní služby podřadit pod „příspěvek na správu domu“ – jak se bude a komu rozúčtovávat zvláště pak za situace kdy se stane dluh nevymožitelný, případně se ztráta zvedne o náklady za marnou exekuci?

díky za názory

Neználek'


PS:
již v minulosti jsem uvedl, že ani při úspěšném exekuci/prodeji bytu nám nepokryje výtěžek ztrátu kterou nyní již zemřelý neplatič způsobil na službách, avšak nebyla by ztráta tak velká pokud by konkrétně identifikovatelní ať již stávající nebo minulí vlastníci kteří byli zastoupeni ve výboru SVJ – záměrně obstruovali ať již z neznalosti nebo se záměrem. Může třeba nynější členy výboru „dohnat“ odpovědnost kterou před 1.1.2014 neměli tj. odpovědnost podle §159 NOZ ? Pro jistotu uvedu, že jsou to stále ti obstrující a že jsem přesvědčen, že nelze hlasováním zametat dluhy vlastníků – jejichž vymáhání je ale v kompetenci SVJ – zahrabat do hrobu a prostě to chtít jen zaplatit po ostatních spoluvlastnících…

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.