NOZ: co se stalo se zálohami na správu?

Vložil lake, 16. Leden 2014 - 14:33 ::

Jistě víte, že podle ZoVB a stávajících stanov hradí vlastník jednotky(1994) povinně zálohy na správu (§ 15 odst. 1 ZoVB) a také přispívá na správu (jiným způsobem nežli zálohami, viz § 15 odst. 1 ZoVB). Proto se hovoří o dvou hromádkách peněz: zálohy na správu a příspěvky na správu. Zálohy se podle účetních standardů ještě dělí na krátkodobé a dlouhodobé.

Nový občanský zákoník ovšem převrací vše naruby: ze dvou hromádek peněz zůstává pouze jediná: příspěvky na správu podle § 1180. Jak se každý může v NOZ přesvědčit, v části o bytovém spoluvlastnictví není o zálohách na správu ani zmínka. Takže hrazení záloh na správu není zákonnou povinností vlastníka jednotky(2012).

Byl zde pokus vysvětlit neexistenci povinných záloh jako jakési „opomenutí zákonodárce“ – jenže to nesedí: o zálohách na služby se zákonodárce zmiňuje výslovně hned v následujícím ustanovení (NOZ § 1181), takže je jasné, že na placení záloh se určitě nezapomnělo.

A druhý důvod, ještě přesvědčivější: Za částí NOZ o bytovém spoluvlastnictví je zařazena část o přídatném spoluvlastnictví. A zde zálohy na správu společné věci jsou nejen zmíněny, ale jsou tu popsány velmi podrobně! 

89/2012 Sb. Přídatné spoluvlastnictví
§ 1235
(1) Na správu věci v přídatném spoluvlastnictví přispívají spoluvlastníci poměrně podle velikosti svých podílů. Na náklady spojené se správou věci v přídatném spoluvlastnictví složí spoluvlastníci k rukám správce přiměřenou zálohu; není-li jiné dohody, je záloha splatná k 31. lednu.
(2) Kolik má činit úhrn záloh, rozhodnou spoluvlastníci většinou hlasů. Nepřijmou-li spoluvlastníci takové rozhodnutí do konce předcházejícího roku, platí, že byl úhrn záloh pro další rok stanoven částkou složenou na zálohách v posledním roce zvýšenou o desetinu. Není-li možné úhrn záloh takto stanovit, určí jej na návrh správce soud.

Takže teorie o zapomnětlivém zákonodárci nesedí. V ustanoveních o přídatném spoluvlastnictví na zálohy nezapomněl, popsal je podrobně, i když jde výhradně o zálohy krátkodobé („úhrn záloh pro další rok“). V ustanoveních o bytovém spoluvlastnictví se zákonodárce jakékoliv zmínce o zálohách na správu pečlivě vyhnul.
------------------------------------------------------------------------------

Jak z toho ven? Jednoduše:

Pro SVJ(2000) zůstávají v platnosti stanovy SVJ, vycházející z právní úpravy ZoVB. Jiná právní úprava pro SVJ(2000) v současné době neexistuje. A zde najdeme zálohy krátkodobé i dlouhodobé v § 15 odst. 2 ZoVB. Tyto vnitřní právní poměry trvají v SVJ(2000) i nadále. Tvrdím to zde už rok …

Pro SVJ(2012) se použijí ustanovení NOZ o příkazní smlouvě (k tomu viz NOZ § 1135 o správě společné věci), případně ustanovení o přídatném spoluvlastnictví per analogiam. V obou případech lze pro SVJ(2012) odvodit pouze povinnost vlastníka jednotky(2012) hradit krátkodobou zálohu .

Povinná dlouhodobá záloha nadále přetrvává pouze v SVJ(2000), které se i nadále řídí ve vnitřních vztazích dosavadní právní úpravou (viz NOZ § 3028). Tento stav potrvá dokud toto SVJ nezmění své stanovy.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.