Vložil Monna, 11. Leden 2014 - 20:50

Pane Šťastný, dobrý den,

ad 5b) Chápu Vaši otázku tak, že vlastníci platí finanční prostředky na Dlouhodobou zálohu na opravy ve výši 20,– Kč/m2 měsíčně. Revitalizace již byla řádně schválena na usnášeníschopném shromáždění vlastníků. Dlužníky jsou osoby, které byly vlastníky jednotek v okamžiku hlasování a v okamžiku provedení revitalizace (opravy svého majetku). Z hlediska práva tedy již vznikl závazek mezi konkrétním vlastníkem a SVJ. Jakmile je účastníkovi závazkového vztahu poskytnuto plnění (opravou jeho majetku, tj. ukončení revitalizace, předání díla), je závazek ze zákona splatný. Tedy měsíční platbu Splátka úvěru platí ten vlastník, který byl účastníkem závazku a jemuž bylo přijaté plnění ku prospěchu. Vlastnictví jednotky je odlišné od dlužení. Zpočátku je sice vlastník jednotky také dlužníkem, pokud ale vlastník jednotku prodá, tak se vlastnictví a dlužení oddělí. Každý vlastník, který nesložil svůj podíl na schválené částce revitalizace jednorázově předem, podepíše se statutárním orgánem Smlouvu o splácení dluhu (můžete si to pojmenovat i jinak), kde je jasně definována splatnost celé částky podílu vlastníka na úvěru v okamžiku, kdy jednotku prodá nebo nebude hradit ostatní běžné měsíční zálohy apod. Pak bude každý měsíc hradit platbu Splátka úvěru a platbu Dlouhodobá záloha na opravy (předpokládám další schválené opravy v domě, na které je potřeba našetřit, např. výměna stoupaček apod.)

Při prodeji bytu bude prodávající (=původní vlastník) neprodleně informovat statutární orgán o prodeji jednotky. Pak mohou nastat 2 možnosti :

  1. Prodávající uhradí příslušnou část úvěru odpovídající podílu této jednotky na úvěru. Kupující (=nový vlastník) bude nadále platit jen sníženou platbu Dlouhodobá záloha ve stejné výši jako např. jiný vlastník v domě, který nepřistoupil k úvěru a svůj podíl na schválené částce revitalizace uhradil jednorázově předem.
  2. Kupující smluvně převezme závazek Prodávajícího po jejich vzájemné dohodě (např. kvůli snížení kupní ceny bytu) a písemně se zaváže podílet se na splácení úvěru formou Smlouvy o splácení dluhu. Pak bude Kupující platit stejně jako Prodávající platbu na Dlouhodobou zálohu a Splátku úvěru.

Monika

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.