Vložil Marcela Dvořáková, 11. Leden 2014 - 14:13

Dobrý den, podobný problém řešíme také (zateplení celého domu), ale jsme už asi dál. Netvrdím, že se nedá postupovat jinak, ale my postupovali následnovně:

  1. nechali si udělat nabídku a zjistili podmínky v bance (jestli není nutná zástava nemovitosti).
  2. zpracování průkazu energetické náročnosti budovy (vy píšete energetický štítek). Tam nám udělali současný stav, stav po zateplení a uděli nám doporučení, co jak zateplit (jaké tloušťky polystirénu…).
  3. objednání projektové dokumentace. Součástí projektové dokumentace jsou i veškerá povolení (stavební úřad, památkový úřad, asi požárníci…)

Teď bychom po obdržení povolení měli zadat konkrétní poptávku a udělat výběrové řízení. Prvotní nabídka byla na 5 miliónů a po PENB to vylezlo za 7 miliónů. Můj totálně laický názor neověřený právníky a soudy je takový, že záleží, jak to mají banky ošetřené. Pokud bude úvěr podepisovat SVJ, dluží SVJ a vlastníci ručí do výše podílu. Nově kupujícího by měl prodávající s tímto obeznámit a kupující by toto měl splácet (jelikož se stane vlastníkem v SVJ, které dluží). Pokud však banka bude chtít, aby pan XY podepsal, že ručí svým podílem, dluží pan XY a zase by s prodávajícím měl při prodeji vyřešit, jak bude toto spláceno, protože pokud byt prodá a kupujícího s tím neobeznámí, nemá již žádný podíl, kterým by ručil a pak bych jako kupující toto považovala za důvod odstoupení od kupní smlouvy. Jinak těžko říci. Dohadovala jsem se tady, jelikož v bance mi řekli: Půjčí nám maximální částku, aby splátka dělala max 80% příjmů do FO bez zástavy nemovitosti. Od té doby se tady snažím konzultovat, jak je to při prodeji bytu. Dokonce jsem to konzultovala se správcovskou firmou a bylo mi řečeno, že momentálně snad ani banky neví, co si s tím počít a že správce toto vykazuje, jako FO v mínusu, aby kupující věděl o dluhu (pokud se tedy bude obtěžovat něco zjišťovat). Co by po nás pak chtěla podepisovat banka a jestli by něco podepisovali i vlastníci, zatím nevím, tam ještě nejsme.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.