Vložil lake, 12. Leden 2014 - 15:42

1. Napsala jste: „ve stanovách máme napsáno,že má každý člen právo obdržet vyúčtování příspěvků“
Pojem „vyúčtování příspěvků“ je zmatečný. Příspěvky se nevyúčtují. Není k tomu důvod. Račte pochopit: když chodíte nakupovat celý rok do samoobsluhy, dostáváte účtenku ke každému nákupu. Ddají Vám snad nakonec nějaké roční vyúčtování Vašich plateb? Nedají, viďte. Něco zcela jiného jsou zálohy přijaté společenstvím: ty je nutno vyúčtovat, to jest vyčíslit výši přijatých záloh, výši skutečných nákladů a výši rozdílu (přeplatek nebo nedoplatek z vyúčtování). Děje se tak zpravidla jednou ročně.

2. Už jsem Vám vysvětlil, že při vašich vadných stanovách musí SVJ samo zajistit, aby vlastník dostal informaci o každé nově odhlasované povinnosti, která se jej týká.

3. Má samozřejmě nárok na informace. Pokud svůj nárok uplatnil, je SVJ povinno mu vyhovět. A pokud nemáte ve stanovách určeno kdy a jakým způsobem mají vlastníci informace dostávat, budete to muset udělat tím způsobem, který si stanovil on. To jsou ty vadné stanovy …

SVJ (zejména větší společenství) se nedá řídit po sousedsku. Není to rodina, kde si všichni věří, kde platí co si řekli dva ve výtahu a kde zlobivého člena stačí napomenout či okřiknout. SVJ je právnická osoba a statutární orgán se musí chovat podle toho. Nezvládá-li to, je možné obrátit se na profesionální správcovskou společnost.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.