Vložil lake, 11. Leden 2014 - 15:36

Paní Kathajková,
naši skvělí zákonodárci nám v roce 1994 nadělili zákon o vlastnictví bytů, ve kterém se dodnes nevyznají ani právníci a soudy, natož obyčejný člověk.

Ale každá činnost více lidí musí mít svůj řád a pravidla. To, co neobsahuje přímo zákon a týká se vnitřního fungování SVJ, mohou upravit stanovy. To je jejich účelem.

Je snadno pochopitelné, že stanovami nelze ukládat povinnost zcela mimo rámec zákona. Žádný zákon nestanoví povinnost vlastníka účastnit se na shromáždění SVJ. Proto takovou povinnost nemohou uložit ani stanovy. Šlo by o svévoli bez rozumného důvodu. SVJ je sluha, pouhý správce cizího domu. Sluha nebude velkopansky přikazovat vlastníkovi že musí chodit na shromáždění.

Co si můžete a máte dát do stanov je způsob jakým SVJ informuje vlastníky jednotek,například:

  • o svolání shromáždění a jeho programu,
  • o obsahu zápisu ze shromáždění a znění přijatých usnesení,
  • o předpisu úhrad vlastníků (záloh či příspěvků na správu),
  • o předpisu záloh a úhrad za služby,
  • o ročním vyúčtování služeb,
  • atd.

Máte-li toto uvedeno ve stanovách jednoznačně a dodržujete způsob zveřejňování či doručování, pak nikdo nemůže namítat, že nebyl informován, nevěděl, netušil, či nebylo mu sděleno.

SVJ, které nemá jednoznačně určen způsob poskytování informací a oznamování vlastníkům, s tím pak má problémy, jak jste se sama přesvědčila. Pak SVJ nezbývá než každou důležitou písemnost doručovat tak, aby se dostala do sféry každého příjemce.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.