Změna stanov po 1.1.2014

Vložil lake, 2. Leden 2014 - 21:00 ::

Opomenutím zákonodárce byl zrušen zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů, aniž by se v NOZ objevila jediná zmínka o 55 tisících právnických osob SVJ(2000). Tato legislativní chyba vyvolala dohady o tom, podle čeho se dosavadní SVJ a vlastníci jednotek mají vlastně řídit ve svých vnitřních vztazích.

Dohady jsou zcela zbytečné, ale stihly už vnést nejistotu mezi 1,5 milionu vlastníků jednotek. Odpověď je jednoduchá: zpětnou účinnost právního předpisu je zákonodárce povinen zajistit jedině výslovnou právní úpravou, nikoliv pouhým opomenutím. Opomenutím zákonodárce nelze nikomu uložit žádnou povinnost. K tomu, aby byla kterémukoliv subjektu uložena vymahatelná právní povinnost, musí být napřed deklarována v některém právním předpisu, a to srozumitelným a pochybnosti nevzbuzujícím způsobem. 

Chyba zákonodárce tedy neznamená pro stávající SVJ(2000) žádnou změnu. Budou se i nadále vnitřně řídit svými stanovami a příslušnými ustanoveními zákona, podle kterého byly zřízeny a kterým jsou upraveny. Tímto zákonem je zákon č. 72/1994 Sb. Navenek samozřejmě mají všechny osoby povinnost řídit se novým Občanským zákoníkem, ale o tom zde diskuse není.

A to bude trvat tak dlouho, dokud zákonodárci neopraví svou chybu a neschválí novelu zákona č.89/2012 Sb., která bude výslovně zmiňovat stávající SVJ(2000).

Mezitím si stávající SVJ(2000) mohou samozřejmě upravit své stanovy podle svéúvahy, nejlépe s přihlédnutím k ustanovením NOZ o spolku, o podílovém spoluvlastnictví, o přídatném spoluvlastnictví, popř. o bytovém spoluvlastnictví. Inspirace je v NOZ dost a doplnění nepovedených vzorových stanov může být jedině ku prospěchu.

Je ovšem žádoucí ihned po 1. lednu 2014 odstranit veškeré pochyby a nejistotu ohledně toho čím se vlastně má SVJ(2000) řídit. Zákonodárce na to zapomněl. Ne všichni znají stanoviska Ústavního soudu o podmínkách retroaktivity právního předpisu, dokonce někteří renomovaní právníci toto překvapivě ignorují. Aby právnická osoba SVJ(2000) postavila na jisto čím se řídí její vnitřní právní poměry, doporučil bych přijmout alespoň toto krátké doplnění stanov:

Článek I Základní ustanovení
(doplňuje se nový odstavec 4, který zní:)
(4) Obsahem těchto stanov jsou i dosavadní ustanovení zákona č. 72/1994 Sb. ve znění platném ke dni 31. prosince 2013, která upravovala práva a povinnosti vlastníků jednotek, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními účinných celostátně platných právních předpisů, nebo pokud tyto stanovy neurčují něco jiného.

Tím bude pro všechny váhající postaveno najisto podle čeho posuzovat vnitřní právní poměry ve stávajících SVJ. Jde o ustanovení obsahem a smyslem zcela shodné s ustanovením § 777 odst. 4 zákona č. 90/2012 Sb. (zákon o obchodních korporacích): http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-90#p777.

Odkazuji také per analogiam na zcela jednoznačné znění následujících ustanovení zákona č. 89/2012 Sb: § 3050, § 3051. § 3052, § 3053. Viz http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89….

lake

Poznámka pro všechny šiřitele poplašných zpráv:
Všimněte si, že zákon o obchodních korporacích i NOZ (ve čtyřech případech) ponechává některé existující právnické osoby, aby se v klidu řídily svou dosavadní právní úpravou – i po jejím zrušení! Jak si to kdo přebere v hlavě je na něm samotném.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.