BD a SVJ v jednom domě

Vložil M.C. (bez ověření), 28. Listopad 2013 - 22:34 ::

Dům, ve kterém bydlíme, má 63 bytových jednotek a byl do 9/2013 kompletně ve vlastnictví bytového družstva. Po vypořádání finančních závazků, které družstvo mělo, byla možnost přejít do osobního vlastnictví. Této možnosti využilo 10 jednotlivců, včetně nás. Ostatních 53 bytových jednotek zůstalo nadále součástí družstva. Došlo tedy ke vzniku SVJ. Náš problém spočívá v tom, že BD odmítá akceptovat, že je také jedním z členů SVJ (dokonce majoritním členem – vlastní 53 bytových jednotek) a staví nás do role – „založte si výbor SVJ (bez nás), podnikněte všechny nutné právní kroky, zapište se do rejstříku SVJ, abychom s vámi mohli jednat, pro nás jako BD se nic nemění – BD bude vše nadále řídit a spravovat a bude jednotlivým vlastníkům, kteří nejsou členové BD, fakturovat plyn, elektriku a další služby. Argumentuje tím, že BD je samostatným právnickým subjektem. Nedokáže akceptovat, že SVJ je nadřazeno bytovému družstvu.

Co s tím?

1. BD nepřesvědčíme a podlehneme jejich představě – tj. BD bude fungovat jako doposud, se všemi smlouvami a my ostatní – vlastníci – zvolíme výbor „pseudo SVJ“ bez BD a podnikneme všechny právní kroky, které SVJ musí udělat (to je ale proti výkladu práva, ne?)

nebo

2. BD nepřesvědčíme a budeme postupovat dle našich možností – tj. sami svoláme shromáždění SVJ, na které pozveme i BD – které se ale nezúčastní (pak nebudeme usnášeníschopní – sepíšeme zápis o proběhlém shromáždění, předáme ho BD a tím se od celé věci distancujeme, abychom byli z obliga pro případné právní následky)

nebo

3. BD přesvědčíme, že musí fungovat i jako členové SVJ a vzhledem k jejich většinovému vlastnickému podílu se logicky ujmout vedení SVJ (jako pověřený vlastník) – tato možnost se ale zatím jeví jako nereálná.

Poradíte? Děkujeme.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.