Správní poplatek za evidenci změny vlastníka bytu

Vložil Luděk Mahdal (bez ověření), 26. Listopad 2013 - 8:17 ::

Potřeboval bych poradit s následující věcí. Vlastníme byt, který jsme získali převodem z družstva někdy v roce 2009. V té době bylo družstvo ještě vlastníkem více než poloviny bytových jednotek v domě a při převodu jsme museli podepsat s družstvem smlouvu o správě, jinak by nám byt nepřevedli.

V roce 2010 proběhlo shromáždění vlastníků jednotek a schválilo mj. nový sazebník správních poplatků, týkající se vlastníků bytových jendotek v němž je poplatek za evidenci změny vlastníka ve výši 5.000 Kč. (Pokud se převádí mezi příbuznými, je částka o dost nižší.)

Letos prodáváme byt a družstvo-správce po nás chce úhradu tohoto poplatku. Zatím jsme ho nezaplatili. Telefonoval jsem pouze s nějakou sekretářkou družstva s tím, že mi poplatek přijde nemravný, protože náklady spojené se změnou v evidenci a vypracováním jednoho vyúčtování navíc v polovině roku jsou řádově menší.

Paní sekretářka mě odzbrojila prohlášením, že realitní kanceláře si taky berou velký poplatek při prodeji bytu. Správce tedy vychází z předpokladu, že když má někdo peníze (a při prodeji je má), je třeba si od něj vyinkasovat výpalné.

A teď co mě zajímá. Opravdu musím tento nehorázný poplatek správci zaplatit? Jak by se tomu dalo bránit?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.