Vložil OK (bez ověření), 19. Listopad 2013 - 11:24

V § 7 platné vyhlášky i novely jsou uvedeny náležitosti vyúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění za objekt celkem a dále za příslušnou bytovou jednotku, se kterými má být písemně seznámen každý spotřebitel.

Podle odst. 3 dále „Vlastník seznámí konečného spotřebitele na jeho žádost s podklady, ze kterých vyúčtování vychází, případně se způsobem rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé vody mezi ostatní konečné spotřebitele v zúčtovací jednotce.“

Pro posouzení celkové věrohodnosti rozúčtování není nutné znát jména jednotlivých spotřebitelů. Podle mého názoru, pro tyto účely by měl přehled obsahovat tyto údaje pro každou bytovou jednotku: podlahová plocha, náměry indikátorů, náklady na spotřební složku a dále celkové náklady na vytápění před a po korekci přípustnou odchylkou.

V dalším kroku stačí náměry a uvedené náklady přepočíst na 1 m2 podlahové plochy a přetřídit jednotlivé údaje od nejmenšího k nejvyššímu (nebo naopak) a uvidíte hlavní problémy rozúčtování jako na dlani. A na tyto propočty Vám bohatě postačí Excell.

Vzhledem k tomu, že za správnost rozúčtování odpovídá správce domu, tyto údaje by měl mít k disposici nebo si je musí vyžádat od externího rozúčtovatele.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.