Vložil lake, 15. Listopad 2013 - 9:14

Pane Jendo, Váš názor, že „sklepní kóje neslouží k bydlení“ je ojedinělý. Pro naprostou většinu nájemců a vlastníků bytů v celém světě slouží sklepní místnosti a sklepní kóje např. k uskladnění uhlí pro topení, či k uskladnění jejich majetku. Vy například máte sezónní obuv, sáňky a lyže uskladněné ve sklepní kóji, nebo je snad celoročně skladujete na hromadě uprostřed obýváku?

Uvědomte si prosím, jednu věc: zda sklepní kóje je či není příslušenstvím bytu (a tedy zda slouží či neslouží k bydlení) záleží pouze na rozhodnutí pronajímatele: buď nájemci umožní v nájemní smlouvě užívat kromě bytu také sklepní kóji, kočárkárnu, sušárnu či prádelnu v domě, nebo to nájemci neumožní.

Zde se ale diskutuje nikoliv o nájemním vztahu, nýbrž o vlastnických vztazích a obsahu Prohlášení vlastníka. Už jsem na to jenou upozornil. V Prohlášení nemůže být uveden vlastník „sklepní kóje“. Sklepní kóje nemůže být samostatně předmětem vlastnického vztahu, protože to není věc nemovitá.

Bude-li v Prohlášení uvedeno, že kóje je „příslušenstvím bytu“, znamená to pouze, že kóje je užívána s bytem, ale neříká to nic o vlastnictví místnosti, ve které je kóje zřízena. Užívání takové kóje může být později změněno hlasováním podle § 11 odst. 4 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.