Co jsou předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v budoucnu (§15/2)?

Vložil právník-teoretik (bez ověření), 24. Říjen 2013 - 19:53 ::

Poměrně obsáhlá diskuse o tom, zda úvěr SVJ splácí automaticky nový vlastník bytu se nám smrskla na to, jak správně vyložit pojem „předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech“ (§ 15, odst. 2 ZoVB). Téma už bylo trochu zapleveleno, proto jsem tuto hlavní myšlenku vytáhl do samostatné diskuse.

Existují dva názory:

  1. Podle jednoho názoru pravidelná měsíční splátka úvěru takovým nákladem není, protože – ač je přesně předpokládatelná na měsíce i roky dopředu – nejde o náklad. Náklad byl vynaložen už samotným zaplacením za provedenou práci. V takovém případě splácí původní vlastník
  2. Podle jiného názoru pravidelná měsíční splátka takovým nákladem je. V takovém případě splácí nový vlastník.

Pro mě coby účetního laika je nákladem každý peníz, který musím za něco vydat. Takže bych se přikláněl k názoru 2. Zůstává však potom otázka, jestli je nákladem i samotné uhrazení provedených prací z prostředků úvěru. Pokud nákladem je, proč se jedna věc účtuje dvakrát? Pokud není, tak proč?

Dokáže se k tomu někdo fundovaně vyjádřit a případně přihodit odkaz na zákony či judikaturu?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.