Test sociální inteligence

Vložil lake, 11. Říjen 2013 - 9:41 ::


Někteří vlastníci jednotek netuší, jak se chovat v běžných situacích. Nechají se překvapivě snadno oklamat a podvést. Podřizují se při tom i lehkému nátlaku a sociální manipulaci. Viz zde typický příklad popleteného vlastníka bytu. Schopnost orientovat se v problémech běžného života je označována jako sociální inteligence. Zkuste se tedy otestovat, prosím.
------------------------------------------------------------------------

Otázka číslo 1

Popis situace: Představte si, že jste koupil ojeté auto ve velmi slušném stavu; nové náplně, brzdové destičky, nový výfuk, nové pneumatiky. Zaplatil jste prodávajícímu cenu přiměřenou stavu: 200000 Kč.

Po měsíci u vašich dveří kdosi zazvoní. Představí se jako pan Arnošt, vedoucí autoservisu. Sdělí Vám, že Vaše auto tam opravovali pro předchozího vlastníka před tím, než jste je koupil. Že od objednatele nepožadovali žádnou zálohu, ani po něm nebudou v budoucnu vymáhat cenu opravy k úhradě. Ale na tuto opravu si autoservis vzal úvěr od banky ve výši 30000 Kč, a ten po Vás teď chtějí uhradit ve splátkách.

Testovací otázka: Jak odpovíte panu Arnoštovi? Zakroužkujte Vaši odpověď.

Varianta A:
Ano, jistě. Když jste si na to museli vzít úvěr, to vám samozřejmě všechno rád zaplatím. Dejte mi Vaše číslo účtu a řekněte kolik mám měsíčně posílat.
Varianta B:
Promiňte, ale mne vůbec nezajímá, že jste si vzali nějaký úvěr. To je vaše vnitřní věc a vaše rozhodnutí. Nechoďte s tím za mnou. Pročpak autoservis nevymáhá dlužnou částku na dlužníkovi? Snažíte se mne podvést, pane. Sbohem a už se zde neukazujte.

Otázka číslo 2

Popis situace: Představte si, že jste koupil byt v domě ve velmi slušném stavu; nová střecha, nová okna, zateplení. Zaplatil jste prodávajícímu cenu přiměřenou stavu: 2 miliony Kč.

Po měsíci u vašich dveří kdosi zazvoní. Představí se jako pan Arnošt, předseda SVJ. Sdělí Vám, že dům byl revitalizován před tím, než jste si koupil byt. Že od předchozího vlastníka nepožadovali žádnou zálohu, ani po něm nebudou v budoucnu vymáhat k úhradě cenu za opravy a zlepšení domu. Ale na tuto stavební činnost si SVJ vzalo úvěr od banky, na Vás připadá 300000 Kč, a to po Vás teď chtějí uhradit ve splátkách.

Testovací otázka: Jak odpovíte panu Arnoštovi? Zakroužkujte Vaši odpověď.

Varianta A:
Ano, jistě. Když jste si na to museli vzít úvěr, to vám samozřejmě všechno rád zaplatím. Dejte mi Vaše číslo účtu a řekněte kolik mám měsíčně posílat.
Varianta B:
Promiňte, ale mne vůbec nezajímá, že jste si vzali nějaký úvěr. To je vaše vnitřní věc a vaše rozhodnutí. Nechoďte s tím za mnou. Pročpak SVJ nevymáhá dlužnou částku na dlužníkovi? Snažíte se mne podvést, pane. Sbohem a už se o tom nikdy nezmiňujte.

Tak co, jak jste dopadli v testu sociální inteligence? Jste schopni ubránit se manipulátorům a podvodníkům? Nebo se necháte bez protestu oškubat?

Řešení testu najdete zde: http://www.portalsvj.cz/…-inteligence#….

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.