Vložil lake, 27. Září 2013 - 11:10

Jestliže SVJ požaduje zálohu – JAKOUKOLIV zálohu – je povinno Vám tvrdit a prokazovat, že jde o zálohu přiměřenou. Vy nejste povinen prokazovat výboru vůbec nic.

Ohledně „přiměřenosti“ je věc jasná: přiměřená je taková částka, která nezvýhodňuje ani jednu z obou stran. Tvrzení o vyšších zálohách bez racionálního důvodu, pouze „pro jistotu“, přesouvá veškerá rizika jednostranně na jednoho ze dvou účastníků smluvního vztahu. Jde o projev bezdůvodné libovůle.

Existuje přece záznam o nákladech za uplynulé roky. Z něj lze zjistit, zda u konečného spotřebitele existovaly nějaké výkyvy směrem vzhůru či dolů. I kdyby takové výkyvy existovaly, není SVJ oprávněno přesouvat odpovědnost pouze na konečného spotřebitele. Je třeba vyjít z průměru. V některém roce bude mít SVJ přeplatek, v jiném roce vybere na zálohách méně a dodatečně předepíše úhradu nedoplatků plynoucích z vyúčtování. Někdo v tom snad vidí problém? Pak má smůlu.

Dva dobré důvody pro stanovení výše záloh jsem popsal jinde: http://www.portalsvj.cz/…yuctovani-12#…. Pouhý názor jakéhosi výboru v jakémsi SVJ je bezvýznamný. Pochybuji, že by některý soud rozhodl bez důvodu v rozporu s výměrem ministerstva financí, nebo v rozporu s platným zákonem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.