Platby družstvu, převod dr. bytu do OV

Vložil michaela.c, 9. Září 2013 - 8:09 ::

Dobrý den všem, můj známý se nachází v situaci, kdy město nabízelo k odkupu bytový dům. Nájemníci založili družstvo, to si vzalo úvěr a bytový dům odkoupilo. Členové družstva tedy mají s družstvem nájemní smlouvu a platí družstvu. Ráda bych však věděla, zda to co družstvu platí je klasický nájem nebo se jedná o splácení svého podílu? Neboť dle § 24 odst. 5 Zákona o vlastnictví bytů „Součástí smlouvy o převodu jednotky … je závazek nabyvatele uhradit družstvu částku, která odpovídá nesplaceným úvěrům s příslušenstvím poskytnutým družstvu, připadajícím na převáděný byt“. Přijde mi tedy nelogické, že by člen družstva hradil jen nájem (a družstvo z nájmů splácelo úvěr jako celek), protože by v podstatě neumořoval úvěr připadající na jeho jednotku. Jaké jsou tedy obecně druhy plateb u družstevníků, kde na domě vázne úvěr?

Druhý dotaz se týká převodu družstevního bytu do OV (pokud se tak družstevníci samozřejmě dohodnou). Je správný předpoklad, že postačí splacení úvěru za tu danou jednotku, kdy banka vydá potvrzení o zaplacení dle § 24 odst. 6 Zákona o vlastnictví bytů? A kdy je třeba podat na katastr návrh na výmaz zástavního práva k jednotce – před převodem do OV nebo až po něm?

Mnohokrát děkuji za názory a váš čas. Michaela C.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.