Může SVJ se ukládat prostředky ve "fondech" ?

Vložil Dotaz (bez ověření), 23. Srpen 2013 - 0:11 ::

Zdravím,

V našeno „fondu oprav“ máme „přebytečné“ peníze. Zjevně z důvodu že platíme odsouhlasený a usnsený Kč/m2 bez vazby na náklady v §15/1 ZoVB. Prostě máme ve „fondu“ přes 2 mega a SVJ to samozřejmě nikomu vrátit nehodlá (v souladu s názorem většiny ovcí). A tak SVJ (předseda a jeho kamarádíčci) přemýšlí o uložení asi 60% do „Fondů“ (zbytek si prý nechají na „havárie“ a platbu nákladů SVJ na údržbu jíž je telefon a benál pana předsedy)… toho se asi týká „zákon o investičních společnostech a investičních fondech“. Tak jsem si jej četl jestli a jak by to jako probíhalo.. a mám některé nejasnosti

  1. může vůbec SVJ (ať již se souhlasem nebo bez něj) vložit peníze které nevyužila na správu domu alokováním do investičních fondů? A pokud ne jak tomu jako člen menšiny (spíše ale jednotlivec) nepochybně přehlasovaný, tedy JAK TOMU ZABRÁNÍM (jinak než odstehováním se)?
  2. zda je zcela „normální“ odkazovat JIŽ NYNÍ se v platném a účinném znění zákona (účinného od 19.3.2013) na §§ v NOZ – který by měl účinný až od 1.1.2014 ?? Jak se v takovém případě posuzuje a jak se vůbec určí zda §§ zmiňované jsou v NOZ nebo v ObčZ ?
     

    …viz. §5/3 zák. 240/2013 cit. „Ustanovení § 1401, § 1415 odst. 1 a § 1432 až 1437 občanského zákoníku se pro obhospodařování investičního fondu nebo zahraničního investičního fondu použijí jen v rozsahu, v jakém se statut investičního fondu nebo srovnatelný dokument zahraničního investičního fondu od těchto ustanovení neodchyluje nebo v jakém jejich použití nevylučuje

díky

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.