Více spoluvlastníků vyloučených z užívání společných prostor (dobrovolně)

Vložil Kahuda, 23. Červen 2013 - 9:55 ::

Jsme docela atypický dům. V půdorysu si jej lze představit asi jako osově vychýlenou hranatou osmičku. Z toho plyne že má dva dvory, větší a menší. Pro jednoduchost budu psát Dvůr a Dvorek (ostatně tak se jim i zde říká) Dvůr s Dvorkem je propojený průjezdem. Jak z Dvoru tak i ze Dvorku je výjezd na ulici (pochopitelně z každého na jinou). Historicky se vžilo že používán je převážně vjezd do Dvora, vjezd do Dvorku býval většinou zamčený, kdo si nepožádal o klíč ten jej neměl. Postupem času si však vlastníci bydlící části „Dvorek“ zvykli zamykat průjezd mezi Dvorem a Dvorkem, používat hlavně vjezd z ulice do Dvorku (a na Dvorku mají lavečky a prolízky pro děcka a tak – což já jim přeju, nikoli však jiní vlastníci ze Dvoru. Vlastníci ze Dvoru by chtěli mít klíče a přístup do svých bytových jednotek i přes Dvorek a vlastníci z Dvorku jim to nechtěli dovolit. V prohlášení vlastníka jsou oba výjezdy na ulici, Dvůr i Dvorek i průjezd mezi nimi označeny jako společné prostory patřící všem vlastníkům. Určitým diplomatickým úsilím se mi načas podařilo konflikty urovnat a hledám řešení (jsem jeden ze Dvora, občas by se mi sice hodilo přes Dvorek jít ale nechci dělat zlou krev a hlavně rádi bychom to vyřešili ke spokojenosti všech). Napadlo nás, že by všichni vlastníci ze Dvora mohli být dobrovolně „vyloučenými vlastníky z užívání společných prostor – Dvorku a výjezdu z něj“ – a dostávat za to od SVJ finanční kompenzaci. Konečně se dostávám k dotazům:

  1. Je to takto vůbec možné?
  2. pokud ano bude dostávat finanční kompenzaci vlastník bytu přepočtenou z nějakého průměru podle jeho podílu (větší byt víc, menší byt míň) jak by tomu bylo jistě např. při dělení zisku z pronájmu? Nebo by dostávali všichni vlastníci finanční kompenzaci stejnou (jak se zdá být logické, protože újma pro toho kdo nemůže projít přes Dvorek na ulici X je pro každého stejná ať už má svůj byt jakkoliv velký)…

Omlouvám se jestli tvořím blábol, ale aspoň vidíte čím se taky je možno v SVJ zabývat :-)

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.