Vložil Anonymous, 12. Leden 2008 - 20:59

Živě se tu diskutuje problém kolem daní z odměn a nově platby zdravotního pojištění ve ztahu k odměnám za činnost výboru SVJ. Činnost členů výboru SVJ není detailně specifikována ani v ZoVB ani ve vzorových stanovách. Uvádí se jen pod pojmy : „zajištuje …, rozhoduje …, odpovídá …, připravuje …, předkládá… a pod“. Výkon některých odborných činností jako : příprava výběrového řízení a jeho vyhodnocení, uzavírání smluvních vztahů, zejména SOD vyžadují určitou míru profesionality po stránce odborné i právní.

Ze zdejší diskuze je zjevné, že řada statutárních zástupců těmito předpoklady nedisponuje. Jejich odměna však může být stejně vysoká i vyšší, než těch, kteří jsou také statutár. zástupci ale na potřebné profesinální úrovni jak znalostmi i schopnostmi ale v jiném SVJ. Těm s „nižší“ kvalifikací, pokud si to připustí, provádí odborné činnosti správce, oni jen rozhodují. Ti druzí, „profesně znalejší“, však navíc vykonávají tuto činnost jako správce „profesionál“.

Můj názor je, že odměnu za odbornou činnost, výše uvedenou, je možné za předpokladů splnění podmínek živnostenského zákona, možné vykonávat pro SVJ i členem výboru, zrovna tak jako „jinou osobou“, odborně způsobilou pro splnění zadání a potřeb SVJ výborem, na základě smluvního vztahu s SVJ, nad rámec povinností člena výboru SVJ.

Otázka pro odborníky na daně :

Zajímala by mě odpověď co tomu může bránit? Děkuji.

k.kolar@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.