Daň z podílu na pozemku - min. 50 Kč?

Vložil Poplatník (bez ověření), 13. Květen 2013 - 15:21 ::

Dobrý den.

jsem vlastníkem bytové jednotky v bytovém domě. K zastavěné parcele (typ E) přiléhá parcela s trávníkem (ostatní plocha, typ G), která je uvedena v Prohlášení vlastníka. Na této parcele mám malý spoluvlastnický podíl stejně jako ostatní vlastníci jednotek v domě. Daň z BJ jsem si stanovil na 530 Kč, daň ze svého podílu na pozemku na 2 Kč. V pokynech stojí, že v případě, že daň z podílu na pozemku je menší než 50 Kč, vyplní se 50 Kč (viz zákon č. 338/1992 Sb. o dani z nemovistostí, odst. 4 §15 a odst. 5 §13a). Vyplnil jsem tedy 530 Kč + 50 Kč = 580 Kč. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem obdržel složenku na 532 Kč (tj. 530 Kč za BJ + 2 Kč za podíl na pozemku).

Ne, že by mi vadilo platit o 48 Kč méně. Jen mě zajímá, kde jsem udělal logickou chybu při interpretaci pokynů a zákona?

  • Je to snad tím, že celková daň je větší než 50 Kč? To ale v pokynech není.
  • Nebo to souvisí nějak s tím, že je parcela uvedena v PV? O tom se ale v pokynech/zákoně nic neříká.
  • V souvislosti s tím nerozumím položce č. 203 v Přiznání k dani z nemovitosti. Účel této položky je mi naprosto nejasný. Jaký vliv má křížek v této položce na výslednou daň z podílu na pozemku?
  • Jak postupuje „Váš“ FÚ v případě daně z podílu na pozemku? Zvyšuje korunové hodnoty na 50 Kč?

Díky za odpovědi.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.