Vložil Matějka Jaroslav, 6. Leden 2008 - 14:46

Vážený pane Skořepo.

Pro stanovení spotřeby tepla budovy s jednou předávací stanicí pro několik odběratelů – samostaných vchodů je vždy problém. Není-li každý odběratel opatřen fakturačním nebo podružným měřícím zařízením tepla, je rozúčtování nákladů fakturačního měřiče dle otápěných ploch.

V případě, že jeden z odběratelů svoji budovu-svůj vchod „zateplí“ – provede úpravy ke snížení tepelých ztrát především pláštěm budovy, je problém, jak určit spotřebu v zateplené a nezateplené části budovy.

Po dohodě s dodavatelem tepla lze užít ustanovení předpisu č.148/2007 Sb., s využitím Přílohy č.1, kdy zateplená obytná budova splňuje ukazatele „B“, nezateplená ukazatele „C“ (referenční), respektive „D“. Rozdíl mezi obytnou budovou kategirie „B“ proti „C“ je cca 1/3 spotřeby tepla, proti „D“ cca 1/2.

Pro spravedlivé rozdělení spotřeby tepla, tedy nákladů na teplo, je aplikace předpisu č.193/2007 Sb., §6, odst.3. Tato aplikace je technicky i finančně náročná, leč do budoucna nezbytná, zde záleží především na dodavateli tepla. Dodavatel tepla je povinnen průkazným způsobem doložit množství fakturovaného tepla. Můžete konzultovat i na příslušné SEI.

Náhradní řešením bez většího zásahu do stávajícího systému za technického předpokladu, že budova má jeden společný páteřní (vodorovný) rozvod tepelné energie, je instalace PODRUŽNÝCH POMĚROVÝCH MĚŘIDEL na každou stoupací – odbočnou větev. Otázkou je, kdo by měl instalaci zařízení financovat. Vlastníci nezateplených budov nebudou chtít, jelikož je to proti jejich zájmům, odpovědnost dodavatele tepla končí na patě budovy. Neznám váš dům, je nutné vykalkulovat, že by instalaci podružných měřičů financovalo vaše společenství ve spolupráci s dodavatelem te­pla.

Jedná se o zařízení Kalorimetr, který vyhodnocuje rozdíl teploty přívodního média a vratného média (topné vody) a množství protečeného média. Zařízení je napájeno baterií s životností standartně 8 let.

Rozúčtování nákladů z paty budovy dle fakturačního měřidla se provádí dle poměru součtu naměřených hodnot Kalorimetrů jednotlivých vchodů.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.