Vložil Anonymous, 28. Únor 2008 - 22:48

Pane Papoušku, položil jste mi velmi zajímavou otázku. Podle mého názoru by mohl být fond ze zisku použit pro nákup majetku, který bude ve vlastnictví SVJ jako právnické osoby, protože jde o zisk SVJ, ne o příjem vlastníků jednotek. Uměla bych si představit, že bychom fond čerpali např. na nákup stolů a židlí pro vybavení společenské místnosti ve společných částech domu, abychom se scházeli v kulturním prostředí. Zatím je tam každá židle jiná. Fond by mohl být čerpán i na pořízení dlouhodobého majetku pro účely správy domu (počítač, sekačka apod.). Tento majetek by byl potom vykazován v rozvaze SVJ.

Naopak – neumím si představit, že by se z fondu hradily stejné náklady, jaké jsou hrazeny z tzv. „fondu oprav“. To by bylo stejné, jako kdyby se úroky rovnou převedly do tzv. „FO“. Úroky převedené do „FO“ musí být podle Sdělení MF zdaněny u vlastníků jednotek (Ze Sdělení byla zrušena část upravující účetnictví, ne zdaňování).

SVJ, které tvoří fondy, musí stanovit jejich účel. My jej zatím stanoven nemáme. Proto sděluji každoročně členům SVJ, kteří v rámci schvalování účetní závěrky schvalují i převod zisku do fondu, že pokud nebude k dispozici jasná právní úprava fondu, nebudeme tento fond čerpat. Nikdo nic nenamítá, protože díky nízkým úrokům nejde o nijak horentní částky.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.