Vložil salve, 11. Květen 2013 - 19:35

Můj dotaz byl směřován spíše v rovině – který zákon nařizuje, že musí být zálohy vyúčtovány. Odpověď jsem čekal od jiného uživatele než od Vás. Ale budiž. Pokusím se to nastínit. Pokud již obdržím nějaké vyúčtování (zde je to podmíněno tím – zda ho musím ze zákona obdržet), měl bych mít možnost si ho ověřit.

Tzn. měl bych mít možnost nahlédnout do všech příjmů a úhrad provedených z DPZ a to až do úrovně kontroly jednotlivých položek na fakturách. Případně, za co byly platby uhrazeny, na podkladě jaké smlouvy nebo hlasování na shromáždění.

Zde pak je základ pro §568 Občz – SVJ je v prodlení s vyúčtováním nebo s prokázáním správnosti vyúčtování. Tuto neprokazatelnost samozřejmě předtím musím reklamovat. V případě vyúčtování dluhu je to stejné. Dluh musí být ověřitelný. Asi nikdo z nás nereaguje na informaci o dluhu tak, že ho bez ověření okamžitě zaplatí.

Jak už zde někde bylo v diskuzi uvedeno, měl bych tuto možnost mít prakticky dle mého přání. Technicky ani organizačně to není problém, jak o tom svědčí mnoho příspěvků zde na fóru. U nás je problém na straně výboru, který tuto problematiku neřeší.

Na dotaz, které doklady budu chtít není jednoznačná odpověď. Někteří správci poskytují zjednodušený výkaz (např. pro roční závěrku) přístupný elektronicky a aktualizovaný průběžně. Zde si vyberu nejednoznačně určené položky (např. fakturu) a nechám si ji předložit ke kontrole. Jinde budu chtít doložit, že to prošlo schválením na shromáždění, předložit revizní zprávu, uzavřenou smlouvu atd. Každý majitel RD přece dělá to samé.

Není vúbec žádná potřeba znalosti účetnictví. Stačí selský rozum, umět číst a v SVJ bohužel umět si dupnout.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.