Vložil Radek zez Plzně, 27. Únor 2008 - 8:51

Dobrý den!
Chci se vyjádřit pouze k technické stránce věci. Zajištění příjmu signálu po digitalizaci nemusí znamenat "žádné" náklady pro SVJ (popř. vlastníka domu) v případě, že se rozhodneme pro variantu pouhého rozvodu digitálního signálu, kdy si Set-top-boxy, popř. příjímače s digitálním tunerem, pořídí každý jeden účastník. Nevím, jak je (bude) tomu v Praze, ale např. v Domažlicích a v blízké době i v Plzni (Krašov) byla (bude) změna realizována tak, že vysílač přestává k určitému dni vysílat signál analogově a okamžitě na jedné ze dříve použitých analogových frekvencích začne vysílat digitálně. Pokud vaše STA pouze rozvádí signál z pozemních vysílačů, pak to bude tak činit i nadále a je jí jedno, zda signál obsahuje informaci o jednom kanálu v analogové podobě, či o celém jednom multiplexu v podobě digitální. Je třeba si samozřejmě zjistit, jak tomu je u vašich konkrétních STA, a to nejlépe posoudit odborníkem (takže asi přece jen nějaké náklady vzniknou).
Jakmile se začne šířit signál ostatních multiplexů (doposud na většině území kromě Prahy pouze multiplex A - ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport, Nova + rozhlasové stanice ČR), mělo by pro výše popsaný případ postačovat doplnit STA o kanálový zesilovač pro případnou novou frekvenci (pokud nebude opět využita některá ze stávajících).
Berte můj příspěvek jako názor poučeného laika. Určitě si ověřte termíny a způsob digitalizace ve vaší oblasti i stav vaší konkrétní STA.
Radek H.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.