Platby za služby a fond oprav developerem

Vložil adray, 29. Prosinec 2012 - 19:46 ::

Dobrý den, v našem bytovém domě vzniklo SVJ letos v lednu. Dům byl zkolaudovaný v listopadu 2011. Dodnes má v SVJ většinu developer, který odmítá s SVJ a výborem spolupracovat. Developer ještě před vznikem SVJ odsouhlasil jako správce jednu spřízněnou firmu, tu pak víceméně silou vnutil SVJ. Smlouvu mezi SVJ a dodavatelem služeb ale nikdo ze současného výboru nikdy neviděl a jak developer, tak dodavatel služeb ji odmítá předložit.

Dále jsem se dozvěděl, že developer za své neprodané byty nepřispěl nic do fondu oprav a na služby. Využíváme „Vzorové stanovy SVJ“ čili by měli platit všichni. Developer se brání tím, že platit nemusí a doposud je nikdo nevyzval. Předseda tvrdí, že několikrát žádal o potvrzení, zda developer platí (vlastníci platí najatému správci úplně mimo SVJ a výbor), firma však neodpověděla.

Moje dotazy:

  1. Jak donutit developera nebo správce k předložení smlouvy o správě?
  2. Předpokládám, že developer měl do fondu oprav a na služby platit i bez vyzvání a měl platit i na úklid společných prostor bez ohledu na prázdné byty. Tudíž, pokud neplatil, měl by doplatit i vše zpětně. Nebo se pletu?
  3. Celý stav se mi zdá nezdravý. SVJ by účty mělo držet samo a na základě faktur vyplácet ze svého účtu příslušné částky správci. Nebo ne?

Děkuju Jaroslav Tomeček

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.