Vložil lake, 19. Listopad 2012 - 13:35

Hned první věta dotazu je nesprávná: SVJ není ani vlastníkem domu, ani vlastníkem pozemku pod ním. Na listu vlastnictví nic takového nenajdete.

Ptáte se na jiný pozemek, který je ve spoluvlastnictví jednotlivých osob, což nemá žádnou spojitost s vlastnictvím jednotky v určitém domě. Se SVJ tedy tento pozemek také nemá nic společného. Píšete, že pozemek udržují jeho spoluvlastníci na své náklady. Jde o vztah podle Občanského zákoníku.

  • Jde-li o údržbu nutnou, může na Vás spoluvlastník, který ji zaplatil, požadovat úhradu účelně vynaložených nákladů. Výši nákladů je samozřejmě povinen Vám na požádání prokázat, např. fakturou či smlouvou.
  • Nejde-li o údržbu nutnou, pak záleží na tom, zda došlo mezi spoluvlastníky k řádnému rozhodování podle ObčZ (většinou (počítanou podle spoluvlastnických podílů). Pokud nikoliv, nejste povinen hradit nic.
  • Pokud jste se jako spoluvlastník účastnil rozhodování o údržbě a ta byla většinově schválena, jste povinen svou alikvotní část nákladů uhradit na vyzvání.

Nerozumím Vašemu tvrzení o plné moci. Nemáte naprosto žádný důvod komukoliv udělovat plnou moc.

Předseda SVJ může sice hrozit, ale Vy se tím nemusíte nijak zabývat. Jak už jsem napsal, současné hospodaření s pozemkem si zajišťují jeho spoluvlastníci sami a nijak se to netýká SVJ – právnické osoby, ani zákona o vlastnictví bytů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.