Vložil lake, 15. Listopad 2012 - 5:19

Michaelo, tvrdíte, že „okna patří do vlastnictví SVJ“. To je zjevně nepravdivé tvrzení. Seznámila jste se vůbec se zněním Prohlášení vlastníka? V něm samozřejmě nemůže být uveden nesmysl který tvrdíte.

Žádný „FO“ nemáte, takže do něj nikdo nic neplatí.

Dohoda mezi Vámi a SVJ nemá celkem žádný praktický význam. SVJ pouze jako stavebník potvrdilo, že některá okna v domě nebude (zatím) měnit.

„V budoucnu mám v plánu si okna renovovat, ale bylo mi řečeno, že na to vložené prostředky použít nemohu.“ Usnesení shromáždění nebo stanovy by Vám mohly takové soukromé bastlení zakázat, pokud okna jsou společnou částí domu. Budu dále předpokládat, že jsou společná.

Příspěvky na správu domu hradit musíte. Zálohy na správu domu hradit musíte, jestliže o nich bylo řádně rozhodnuto a splňují podmínku § 15 odst. 2 ZoVB. Jakmile nastane potřeba výměny oken přístupných z Vašeho bytu, SVJ ji zajistí z těchto prostředků stejně tak, jako nyní zajistilo výměnu ostatních oken v domě.

Pokud ovšem provedete výměnu „na vlastní pěst“, mohou nastat různé případy podle toho, zda výměna oken bude či nebude nutná a podle toho, zda k výměně získáte či nezískáte souhlas vlastníků jednotek.

  • Nárok na plnou náhradu účelně vynaložených nákladů Vám vznikne pouze v případě, že budete mít souhlas s výměnou. Popř. bude-li výměna prokazatelně nezbytná a SVJ ji neprovede vlastním nákladem ani po Vaší výzvě.
  • Provedete-li výměnu nikoliv nutnou bez souhlasu spoluvlastníků, pak Vám vznikne nárok na částku z bezdůvodného obohacení ostatních vlastníků jednotek, odpovídající zvýšení hodnoty domu ke dni, v němž dojde k ukončení Vašeho spoluvlastnického vztahu. Vymáhat částku budete vůči vlastníkům jednotek, nikoliv vůči SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.