Vložil 566a567, 15. Prosinec 2007 - 13:09

Dobrý den Leni,

Vlkhost v bytě je opravdu trochu zvláštní problém. Přestože všechny fyzické argumenty jsem už doma demonstroval – bylo jich mnohem víc, než tady bylo uvedeno – máme doma povodně také.

Kouty černé – ty mám spolehlivě zdůvodněné. U Vás je v místě plísně tepelný most a zeď tam má velmi nízký rosný bod. Asi tak 16 °C. A to je málo. Při teplotě v místnosti vyšší než je rosný bod, se tato panelová, neprodyšná, zeď orosí stejně jako sklo na okně. Jenže na ní je omítka a ta je z písku a vápna. A obě tyto složky milují a přitahují vodu. Takže velmi špatně vysychají. Vzhledem k tomu, že vydechovaný vlhký vzduch obsahuje bakterie, tak i ty se tam s tou vlhkostí dostanou, a pak postupně začnou hnít.

Čili tady je rada jednoduchá. Pokud máte fasádu opravenou, je na ní chyba a je to na normální reklamaci.

S okny je to už horší. To ať děláme co děláme, tak nám z nich teče a teče. Teplý (nejlépe plastový) distanční rámeček jistě pomůže, ale pokud se Vám okno rosí celé, není to jen tím. Máte doma prostě vlhko. A nebudu se pokoušet Vám tady radit, že máte někde zdroj vlkosti. My ho třeba v pokojíku nemáme, celý den tu spíš běží počítač a nikdo tu moc není a okno je stejně orosené jak v autě po souloži!

Trochu tomuto problému pomohlo, že máme ventil nastavený na stále stejnou teplotu a k tomu pravidelně průvanem několikrát denně vyvětráme. Vlhký vzduch potom časem už ucítíte a budete vědět, že je čas vyvětrat. Já, jáko „brejláč“, to poznám dobře, protože když se vrátím zvenku, tak mám brýle buď orosené nebo ne. To pravidelné větrání – vyhnání vlhkého vzduchu a vpustění studeného suššího – je docela dobré. Ale nevětrat dlouho. Neměly by vám doma předměty stihnout ochladnout. Jen se má vyměnit vzduch.

Taxnad a držím palce!

Filip, Praha 42 – POSTOLOPRTY, 566a567@seznam.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.