Vložil lake, 6. Říjen 2012 - 6:30

Pane Filipe, opět se snažíte vyjadřovat k věci o níž nevíte nic. A opět nesprávně. Nedotknutelnost obydlí není absolutním principem, ale to byste musel znát v první řadě obsah ZoVB a též článek 12 odst. 3 Listiny základních práv a svobod.

Asi Vám nedochází, že podlahová plocha jednotky má přímý vliv na výši majetku každého z vlastníků jednotek: je určujícím údajem pro vyjádření velikosti spoluvlastnického podílu na domě. Chybné určení podlahových ploch tedy zasahuje do samé podstaty vlastnictví všech vlastníků jednotek v domě.

Bude-li jednotlivý vlastník jednotky bránit zjištění skutečných údajů, jde o šikanózní výkon vlastnického práva, který nepožívá zákonnou ochranu. Viz článek 11 odst. 3 Listiny základních práv a svobod: „Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy.“.

Zákonným důvodem pro vstup do obydlí je notoricky známý § 13 odst. 4 ZoVB: „Pokud to nezbytně vyžadují úpravy, provoz a opravy ostatních jednotek, popřípadě domu jako celku, je vlastník jednotky povinen umožnit na předchozí vyzvání přístup do jednotky.“

Jak jednotlivý vlastník, tak i SVJ samotné se mohou podle ZoVB domáhat, aby vlastník jednotky umožnil zjištění skutečné podlahové plochy místností. Soud by nepochybně zvažoval tyto otázky:

  • existují-li důvodné pochybnosti o správnosti údajů v Prohlášení,
  • má-li nesprávný údaj podstatný dopad do vlastnických vztahů,
  • nelze-li tento údaj hodnověrně zjistit jiným způsobem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.