Vložil Anonymous, 9. Prosinec 2007 - 14:43

Příspěvky do tzv. fondu oprav – 1

K výše uvedeným informacím p.“Pavla“ a pí Klainové, bych ještě doplnil, že důležitou pozornost pro stanovení výše DLZ (FO) je třeba věnovat tvorbě „plánu oprav“ a „plánu financování“!

Ti, co se teprve zajímají kolik by měla činit výše příspěvku na opravy DLZ (FO), by měli brát informace na něž odkazuje p.Pavel opravdu jen jako výchozí. Ukazují určité rozpětí, v němž se „výše DLZ(FO)“ u jiných SVJ pohybuje. Přehled „výší DLZ(FO)“ jednotlivých SVJ však nevypovídá, z jakých důvodů je ta či ona výše u jednotlivých SVJ nastavena, co k ní vedlo! Tyto částky můžou posloužit u začínajících SVJ pro „počáteční nastavení“ vlastní „výše DLZ(FO)“ na přechodnou dobu, než budou známy „vlastní náklady“ zejména z „plánu oprav“ a jako pomocné pro argumentaci, při schvalování „počátečního“ návrhu (odhadu) „výše DLZ(FO)“.

Následně je už třeba, potřebnou „výši DLZ(FO)“ stanovit postupem, který uvádí pí Klainová. Zde bych upozornil na důležitou a nedoceňovanou, spíše podceňovanou úlohu „plánu oprav“. Protože položka na velké opravy je obvykle finančně tou nejvyšší, měla by jí být věnována patřičná pozornost. Ta, současně rozhodující měrou předurčuje na základě „plánu oprav“ způsob tvorby fin.zdrojů na „opravy“, tj. „plán financování“. Dle mého názoru, teprve na základě seriozně zpracovaných obou plánů, „oprav a financování“, lze správně stanovit „výši DLZ(FO)“ (jako ekonomicky odůvodněnou, tak současně akceptovatelnou stanovenou většinou) vycházející z „plánu oprav“ a „plánu financování“ ! Je možné, nebo třeba ji v průběhu doby podle potřeby měnit.

„Plán oprav“ = CO ? ZA KOLIK ? POŘADÍ PRIORIT ! „Plán financování“ = KDY (ZA JAK DLOUHO)? JAK (JAKÝMI ZPUSOBY) !

Jen na základě odborně a kvalitně zpracovaného „plánu oprav“ lze zpracovat „dobrý finanční plán“, zabezpečující realizaci „oprav“, pokud možno
>> za co nejefektivněji vynaložené finanční prostředky vlastníků BJ << Pro omezený prostor, není možné rozvádět další podrobnosti. V případě zájmu lze konzultovat konkretní případy na

k.kolar@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.