Vložil lake, 11. Září 2012 - 18:46

Krátce a potřetí: SVJ samozřejmě spotřebuje zboží (vodu) a energie (teplo) k poskytování služby spojené s užíváním jednotek. Tyto služby se nazývají „vytápění“ (§ 2 písm. b vyhlášky č. 372/2001 Sb.) a „poskytování teplé užitkové vody“ (§ 2 písm. c). Také návrh nového zákona o službách o ničem jiném není:

„§ 3 Vymezení a rozsah služeb (1)Službami jsou zejména dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů a odvoz komunálního odpadu.“

S § 24 odstavec 3 žádný problém nemám. Máte samozřejmě plnou pravdu v tom, že SVJ musí kvůli čerpání záloh podat daňové přiznání. To je také zřejmě jediná nevýhoda tohoto způsobu účtování a uznávám to jako relevantní argument proti mnou naznačenému postupu.

Ohledně práva SVJ k majetku členů: Nerozumím otázce. SVJ přece neúčtuje o cizím majetku, ani jej neodepisuje. Netuším kterým směrem se ubírá trasa Vašeho zkoumání.

Ostatně údržba a opravy domu se (zpravidla) čerpají podle spoluvlastnického podílu, takže zde rozvahové účtování nečiní potíže, protože věrně zachycuje skutečnost. Připomenu, že předmětem mých dřívějších úvah bylo vytápění domu a teplá voda, tedy služby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.