Vložil PeDuPles (bez ověření), 11. Září 2012 - 13:12

Vážený pane lake, nevidím důvod k jedovatostem na mou adresu. Větu „Pak ale účtuji blbě já, paní Klainová a s námi celá republika“ jsem použila u Vašeho příspěvku, ve kterém jste tvrdil, že náklady na služby jsou nákladem SVJ a potažmo se účtují na pětky. Takto účtovat náklady na služby jsem nikdy neviděla (a věřte, viděla jsem toho za těch 10 let dost a po celé ČR); nevylučuji ovšem, že to někdo někde takto dělá.

Ve Vámi odkazovaném příspěvku je naopak ve spodní části poměrně přesně popsán rozvahový způsob účtování, jaký propaguji já, včetně naprosto nádherného podložení. Dokonce včetně účtování použití dlouhodobé zálohy MD 955/D 321 – předpis faktury na opravu (příp. technické zhodnocení) společných částí domu, pojištění domu apod., který paní Klainová považuje za jednu z nejhrubších chyb a kvůli které by moje SVJ mělo smůlu.

Vámi preferovaný způsob výsledkového účtování je tam popsán také, včetně možných daňových komplikací. Chybí tam vysvětlení, proč nepovažují za daňové výnosy na 649, když je účtují rovněž v přesné výši nákladů a není tedy splněna podmínka ZoDP § 18 odst. 4a). Na tuto otázku, proč podle Vás nepodává SVJ DP ani příjmy nedaní odpověď dosud nepadla. Další, co tam nevidím, je kombinovaný způsob paní Klainové (služby rozvahově, správa výsledkově).

Vaši argumentaci pořád nechápu, použiji analogii z příkladů, které jsem uvedla výše. Osoby A+B+C+D dostanou chuť na biftek. Nákupem pověří osobu E, dají jí každý 250 Kč jako zálohu na nákup a osoba E koupí v obchodě Bábuška kilo svíčkové za 1008 Kč a 4 pytlíky po 1 Kč. Osoba E přijde domů, maso nakrájí, každý kousek dá do pytlíku a náklady rozpočítá podle skutečné váhy masa a plus 1 Kč za pytlík, vše v nákupní ceně. Vyúčtuje zálohy tak, že zkasíruje vzniklé několikakorunové nedoplatky.

Pro osoby A+B+C+D vše končí tím, že mají za své peníze doma čtvrt kila svíčkové z obchodu Bábuška, z které si udělají biftek a sežerou ho. Osoba E má z celé transakce maximálně dobrý pocit, biftek ani neochutnala, není podnikatelem a není to pro ni žádný byznys. Žádný zisk z celé transakce neměla a dobrý pocit by ji velice rychle přešel při zjištění, že má 1012 Kč výnos a musí ho zdanit, protože na ni zákonodárci zapomněli.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.