Vložil lake, 11. Září 2012 - 8:08

Pan Krupp napsal: "Za toto zboží neplatím cenu podle ceníku této společnosti ani cenu, kterou stanovilo SVJ."
Mýlíte se. Platíte cenu služby, kterou samozřejmě stanovilo SVJ v souladu s vyhláškou č.372/2001 Sb. (dodávka teplé vody). Kdyby SVJ nestanovilo jednoznačně způsob určení ceny této služby, nemohlo by ji rozúčtovat, vyúčtovat ani vypořádat přeplatky a nedoplatky. Ani soud by v tom SVJ nepomohl: Není-li vyúčtování řádné, nemá žádné právní důsledky. (To jsem citoval z rozsudku Nejvyššího soudu.)

Do ceny této služby vcházejí náklady na použité zboží a energie. Nejde o pouhou přefakturaci: kdo odebere nula m3 teplé vody, hradí poměrnou část z 30% celkových nákladů na poskytovanou službu. To mi tedy nepřipadá jako pouhá přefakturace studené vody, tepla a elektrické energie. Kdyby se skutečně měl náklad pouze přeúčtovat vlastníkovi domu, SVJ by bylo povinno rozepsat jej podle spoluvlastnických podílů bez ohledu na skutečné spotřeby (§ 13 odst. 1 ZoVB).

Pan Krupp napsal: Svozová společnost [nádobu] vyprazdňuje a Magistrát tuto službu fakturuje SVJ.
Popisujete případ, kdy magistrát je ve smluvním vztahu s SVJ- právnickou osobou. SVJ na svůj náklad a svou odpovědnost objednalo odpadové nádoby a jejich odvoz. Může se jednat o náklad SVJ a v tom případě se hradí ze záloh na správu domu. Pokud ale chcete rozúčtovat jinak (podle počtu osob), je třeba schválit službu a pravidla jejího rozúčtování podle § 11 odst. 4 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.