Vložil Krupp, 18. Srpen 2012 - 8:40

To, co jste zde napsal, je právě ukázka naprosté demagogie. Naše SVJ nemá žádné černé fondy, neutajuje nic před vlastníky a nemá žádné platební problémy. Případ s vodou se stal v Praze a hledejte firmu, která bude na štědrý den bušit sbíječkou a svařovat. Nepřál bych vám to. Nebyl problém, aby se členové výboru složili a peníze nejbližší pracovní den vybrali a vrátili právě z rezervy.

Vaše úvahy svědčí o preferenci zákona před zdravým rozumem. Uváděné studie nebudou právě levné. To je pro všechny lepší tyto vámi doporučované výdaje ušetřit a vybrané peníze dát místo toho do rezervy. Vámi zmiňovaná „neschopnost či neochota výboru řádně plánovat výdaje SVJ“ je hloupost. Otázka je zda každé SVJ může mít takového odborníka, který je schopen splnit vámi požadované výmysly. Podle mne jde vždy o posouzení, zda náklady na takovéto studie přinesou potřebný efekt. Ve většině případů tomu tak není. Můj názor je, že stačí provést plán nákladů na běžný rok, rámcový plán nákladů na pár let dopředu a stanovit rozumnou rezervu.

Možná se jen trochu rozcházíme v terminologii. Píšete o dostatečné dlouhodobé záloze. Jaký je rozdíl mezi ní a rezervou? Je -li dlouhodobá záloha platba na výměnu střechy, která se bude provádět snad za 30 let a žádný analytik cenu neodhadne, tak jsme možná ve shodě. Před opravou se pak stejně.porovnají naspořené peníze a skutečná cena. Raději ale nazývám věci pravým jménem.

Příklad vrátivšího se studenta mě nepřesvědčil. Pokud nechá rozumnou rezervu v jednom SVJ, nalezne odpovídající rezervu v novém SVJ, kde byt koupí.

Považovat vybírání v letadle na palivo mi opravdu za normální nepřipadá, ač to zákonné snad bude.

Jirka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.