Vložil lake, 1. Červenec 2012 - 7:24

Pane Pavle, příspěvek je účetně příspěvek, i kdyby se platil pravidelně jednou měsíčně. Záloha je něco úplně jiného, právně i účetně. Příspěvek v SVJ bude mít spíše charakter obdobný nájemnému u družstev: jde o platbu, která je nevratná (nerozhodne-li SVJ o vypořádání přebytku) a není spojena se vznikem závazku vůči plátci.

Platba záloh je samozřejmě možná, avšak s výslovným souhlasem plátce. Snažíte se tuto právní skutečnost obejít a hledáte právní skulinky, které neexistují.

Napsal jste: „Jak je vidět moudrý zákonodárce důsledně odlišuje oba druhy příspěvků navzájem …“
Opravdu? Myslíte pane Pavle, že daňově a majetkově je nějaký rozdíl mezi členským příspěvkem člena sdružení a členským příspěvkem člena SVJ? Zkuste to vysvětlit Finančnímu úřadu.
Zajímavé je pouze zda tyto dva příspěvky „moudrý zákonodárce“ rozlišuje v zákoně o daních z příjmů. Já jsem v ZDP nenašel nic v tomto smyslu. A není jisté, že dojde do 1.1.2014 k nějaké novelizaci.

Napsal jste: „Pokud (…) mám provést vyúčtování/vy­pořádání, tak mi z toho jednoznačně vychází, že příspěvek musí být vybírán jako zálohový.“
Nikoliv: nic takového ze znění nObčZ jednoznačně nevychází. Chtělo by to přestat myslet podle ZoVB a přestat hledat v nObčZ neexistující povinnost vlastníka jednotky. Ze znění zákona č. 89/2012 Sb. nelze dovodit ani nepřímo, že by existovala povinnost hradit zálohy na správu.

Zákon se zmiňuje o „vyúčtování příspěvků“, což je pochopitelné, neboť SVJ vede účetnictví. Zákon výslovně zmiňuje vyúčtování záloh, ovšem v § 1181 a jde pouze o zálohy na služby. Z toho a contrario plyne, že zálohy na správu nemínil zákonodárce předepsat. Pojem „vypořádání příspěvků“ je v nObčZ použit, což ovšem neznamená, že by mělo jít o vypořádání záloh. Při vypořádání jde o převod části majetku právnické osoby na členy a o tom rozhoduje pochopitelně nejvyšší orgán – shromáždění. I bytové družstvo například může provést vypořádání přebytků z bytového hospodaření (příjmy z nájemného) a nikdo se nesnaží tvrdit, že snad předmětem tohoto vypořádání jsou ZÁLOHY od nájemců. Je tak?

A jakpak je to ve světě?
V Kanadě a USA jsou statisíce kondominií. Jak se v nich řeší financování jsem napsal jinde http://www.portalsvj.cz/…hy-na-spravu#…. O skládání dlouhodobých záloh tam už desítky let nic nevědí. Vybírají se příspěvky. Zálohy totiž nejsou ke správě domu zapotřebí. Jde pouze o řízení cashflow.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.