NObčZ § 1 176

Vložil Pavel, 29. Červen 2012 - 23:04 ::

Podle § 1 176 vznikem vlastnického práva k jednotce vzniká vlastníku jednotky POVINNOST řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí

Podle důvodové zprávy jsou tato pravidla stanovena buď zákonem nebo jsou určena projevy soukromé vůle tj. zejména stanovami či rozhodnutím spoluvlastníků.

Vypadá to, že lze konečně přemýšlet nad zavedením vymahatelného domovního řádu, ve kterém by si většina stanovila, jak by se měli chovat všichni spoluvlastníci, včetně těch problémových.

Také by se tím řešila možnost vybírat zálohy na správu dopředu a nikoliv hradit náklady na správu až zpětně jak se zde píše např. zde

http://www.portalsvj.cz/…hy-na-spravu

Dost dobře si nedovedu představit cash flow SVJ bez záloh vybíraných dopředu. Bude se to muset ošetřit ve stanovách nebo rozhodnutím shromáždění s kvorem nadpoloviční většina přítomných (§ 1 206/2).

NObčZ rozhodně není moc povedený zákon, včlenění bytového spoluvlastnictví do NObčZ na poslední chvíli bez řádného připomínkového řízení je velkou vadou, ale již jsem zde psal, kteří „odborníci“ za tím stáli a tak se s tím musíme nějak naučit žít.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.