hlasování per rollam

Vložil Veronika (bez ověření), 4. Červen 2012 - 8:00 ::

Dobrý den,

Potřebovala bych radu ohledně hlasování per rollam. Jedná se mi o konkrétní případ v našem SVJ – na shromáždění vlastníků měl být zvolen nový výbor, protože stávajícímu končilo volební období a dále jsme se na shromáždění dohodli na volbě kontrolní komise.

Na schůzi shromáždění nedošlo ke zvolení žádného člena výboru ani kontrolní komise z důvodu nedostatečného počtu hlasů (nikdo neměl více než nadpoloviční většinu hlasů všech vlastníků). Ještě na shromáždění bylo předsedou konstatováno, že bude hlasování provedeno ještě jednou a to formou per rollam.

Per rollam byli zvoleni 4 členové výboru a jeden člen kontrolní komise. Dále bylo konstatováno („novým výborem“), že nemůže být pouze jeden člen kontrolní komise a je tedy nutné znovu hlasovat per rollam pro zvolení dalších 2 členů komise a pro jistotu do volebních lístků také přidali změnu stanov tak, aby byla kontrolní komise funkční, i když je zvolen pouze jeden člen.

Pro doplnění uvádím znění našich stanov ve věci volby členů výboru a hlasování per rollam:

  • K platnosti zvolení členů volených orgánů společenství je zapotřebí, aby na schůzi shromáždění byli přítomni členové společenství, kteří mají většinu hlasů. Člen výboru nebo pověřený vlastník je zvolen, hlasuje-li pro něj nadpoloviční většina hlasů všech členů společenství.
  • Kontrolní komise je nejméně tříčlenná a volí ji shromáždění stejným způsobem, jakým se volí výbor.
  • Členové společenství mohou přijímat rozhodnutí i mimo shromáždění. V takovém případě výbor nebo pověřený vlastník předloží oproti podpisu návrh usnesení společenství členům s oznámením lhůty, ve které mají učinit písemné vyjádření.
  • Rozhodnutí členů přijaté hlasováním per rollam má stejnou závaznost a platnost jako usnesení přijaté shromážděním.
  • Písemnosti o hlasování per rollam a oznámení jeho výsledku mají platnost zápisu z jednání shromáždění.

Chtěla bych se tedy zeptat, zda je možné volit výbor, kontrolní komisi a měnit stanovy pomocí hlasování per rollam.

Myslím si, že je to možné dle zákona pouze na schůzi shromáždění a tedy výbor ani kontrolní komisi takto volit nelze a měnit stanovy také ne.

Když jsem tuto skutečnost vytkla „novému výboru“ bylo mi sděleno, že: „ Rozhodnutí členů přijaté hlasováním per rollam má stejnou závaznost a platnost jako usnesení přijaté shromážděním.“

Jak tedy dále postupovat? Jen pro pořádek, původnímu výboru skončilo volební období před cca 14-ti dny.

Děkuji za odpovědi. Veronika.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.