Vracení záloh na správu

Vložil Šplíchalová (bez ověření), 8. Květen 2012 - 13:28 ::

Vložil lake, 8. Květen 2012 – 10:09

SVJ si částku při neuskutečnění záměru nesmí ponechat. Přijaté zálohy vrací (4 miliony nezdaněné). Vlastník jednotky má zákonné právo na vrácení záloh, uhrazených z důvodu který odpadl (§ 451 ObčZ, bezdůvodné obohacení). Stejné právo má pokud SVJ použije zálohy na jiný účel, než na který byly vybírány.


Vracení záloh na správu
Vložil Šplíchalová (bez ověření), 8. Květen 2012 – 10:18

„SVJ si částku při neuskutečnění záměru nesmí ponechat. Přijaté zálohy vrací (4 miliony nezdaněné). Vlastník jednotky má zákonné právo na vrácení záloh, uhrazených z důvodu který odpadl (§ 451 ObčZ, bezdůvodné obohacení). Stejné právo má pokud SVJ použije zálohy na jiný účel, než na který byly vybírány.“

Děkuji za přehledné shrnutí.

  • SVJ má povinnost vracet zálohy na správu při neuskutečněném záměru bez vyzvání, nebo až na žádost člena? V jakém termínu?
  • Jak postupovat, pokud SVJ tuto povinnost neplní? Existuje nějaký vzor výzvy/žádosti o vrácení záloh na správu při neuskutečněném záměru?
  • Jak postupovat v případě, kdy zálohy na správu byly čerpány (pro jednoduchost řekněme, že ve schválené výši), ale na jiný záměr než bylo deklarováno?
  • Nebyl by nějaký judikát, na který bych mohla odkázat a tím zvýšit šanci, že mi budou zálohy vráceny?

Šplíchalová


Pro paní Šplíchalovou
Vložil lake, 8. Květen 2012 – 11:24

Paní Šplíchalová, tato diskuse je výhradně o nevhodnosti použití pojmu „fond oprav“ v hospodaření SVJ. Váš dotaz se týká vypořádání záloh, což je zde off-topic. K této problematice si můžete otevřít novou diskusi.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.