Výstavba předsíně na společné chodbě

Vložil PavelKlimt, 5. Leden 2024 - 12:25 ::

Dobrý den, chtěl bych jak nejlépe řešit následující věc. Koupil jsem dvě bytové jednotky v bytovém domě v přízemí. Jsou naproti sobě přes domovní chodbu. Mají jeden společný záchod v místnosti, která je přístupná také z chodby. Jednotka A sousedí s místností WC přes nosnou stěnu. Jednotka B je přes chodbu. Místnost WC patří do společných prostor a je ve výlučném užívání těchto dvou jednotek. Rád bych udělal následující věc: Změnit prohlášení vlastníka tak, aby WC nebylo ve výlučném užívání pouze jednotky A. V jednotce B vybudovat WC uvnitř dispozice.

Dále bych chtěl získat malou část chodby mezi vstupem do jednotky A a vstupem do WC do výlučného užívání jednotky A, a tuto část chodby stavebně oddělit a vytvořit tak předsíň. Nechci část chodby odkupovat, protože pak by se musely měnit podíly a musel by být 100% souhlas. Takto by měl stačit souhlas nadpolovičních hlasů vlastníků pro změnu Prohlášení vlastníka. Výměnou za to bych přispěl adekvátní částku do fondu oprav a adekvátně by se navýšily platby na zálohy.

Řešil jsem to na stavebním úřadě a oni budou chtít Ohlášení stavby. K tomu bude potřeba souhlas SVJ se záměrem. Dále pak souhlas Odboru životního prostředí a Hasičů. Pro jistotu mám získat i souhlas památkářů. Stavba se nachází v Praze v ochranném pásmu památkové rezervace, ale sama o sobě chráněná není, takže tam nepředpokládám problém. Jsem architekt, se stavebním úřadem si poradím, mé dotazy směřují spíše k právním náležitostem vzhledem k vlastníkům a SVJ.

Kdo mi má udělit souhlas se stavebním záměrem, aby mi to mohl stavební úřad schválit? Jednotliví vlastníci, nebo schůze SVJ, nebo výbor SVJ?

Změnu Prohlášení vlastníka schvalují jednotliví vlastníci jednotek formou podpisu na dokumentu Změna Prohlášení vlastníka. Nemusí to schvalovat schůze SVJ. Je to tak?

Ačkoliv je to ale spojené se změnou vnitřního uspořádání stavby, tak to musí schválit ještě schůze SVJ nadpoloviční většinou. Je to tak?

Zatím to předběžně řeším s předsedou SVJ, abychom vymysleli správný postup, který předložit vlastníkům. Předseda si myslí, že když bude ta předsíň ve společném vlastnictví, tak by ji mělo stavět SVJ. Já si myslím, že SVJ může stavbou někoho pověřit a to konkrétně mě. Je to tak?

Máte případně nějaké rady jak to udělat aby se zvýšila pravděpodobnost na úspěch?

V příloze zasílám schématický nákres. Zamýšlená předsíň je čárkovaně. Prohlášení vlastníka a stanovy mohu zaslat do soukromé zprávy.

Předem děkuji za reakce!

PřílohaVelikost
schema.jpg667.13 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.