Spoluvlastník garáže - (ne)člen SVJ ?

Vložil Bruno2, 17. Září 2023 - 8:51 ::

V našem domě připravujeme založení SVJ. V budově je garáž, obsahující 15 parkovacích stání. Garáž bude vymezena jako nebytová jednotka, která bude předmětem spoluvlastnictví 15 osob.

Podle § 1116 zákona NOZ platí, že vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci považují za jedinou osobu a nakládají s věcí jako jediná osoba. Z uvedeného plyne, že každá jednotka má navenek pouze jediného vlastníka jednotky, a to i v případě, kdy jednotku vlastní více spoluvlastníků (plurální vlastník). Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu.

Setkal jsem se s dvěma právními názory v otázce, zda jsou jednotliví spoluvlastníci garáže členy SVJ, či nikoli.

Podle jednoho názoru členy SVJ nejsou. Kdyby totiž každý spoluvlastník jednotky byl členem SVJ, pak by měl právo účastnit se shromáždění sám za sebe, a hlasoval by samostatně svým nezávislým hlasem. Plurální člen SVJ má na shromáždění jediný nedělitelný hlas uplatňovaný spolčným zástupcem. Podle druhého názoru jsou spoluvlastníci členy SVJ. Analogicky – manželé jsou spoluvlastníky bytu a také jsou oba členy SVJ. Spoluvlastník garáže má právo účastnit se jednání shromáždění, ale hlasovací má právo má pouze společný zástupce. Existuje prosím v této věci nějaký judikát? Děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.