Mytí nedostupných oken

Vložil dan.vojtasek, 23. Srpen 2023 - 14:38 ::

Dobrý den, chtěl bych se s vámi poradit ohledně účtování mytí nedostupných oken v našem SVJ. Některé jednotky v naší nemovitosti mají neotevíratelná okna, která nelze z venku umýt bez přístupu pomocí plošiny nebo teleskopické tyče. Dohodli jsme se proto na posledním shromáždění, že tyto nedostupná okna necháme umýt firmou na společné náklady SVJ. Jeden z majitelů však vznáší rozpor v tom, že to platit odmítá (ne všechny jednotky mají nedostupná okna) a požaduje, aby si tuto službu hradili pouze ti, kteří ten problém mají nebo o tuto službu stojí.

V prohlášení vlastníka je uvedeno, že výplně stavebních otvorů jsou společnými částmi nemovité věci s výhradním právem užívání, tedy logicky lze konstatovat, že je v zodpovědnosti majitele provádět (a hradit) tuto údržbu.

Náš rozpor je však v tom, zda můžeme vůbec hrazení ze společné kasy SVJ předkládat na shromáždění? Já jsem názoru, že ano, tedy pokud si shromáždění nadpoloviční většinou schválí, že se mytí oken bude hradit ze společné kasy, tak je to validní. Někteří přijdou zkrátka, protože se jich to netýká, ale z povahy věci to vnímám jako korektní.

Chci se proto zeptat, zda v tomto případě opravdu lze předložit shromáždění ke schválení a je na nich, zda si akceptují nebo ne nebo zda občanský zákoník (či jiný legislativní rámec) neudává povinnost toto řešit individuálně a jsme tedy řízeni legislativou.

Děkuji za vaše komentáře.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.