Může předseda všechno nebo ne?

Vložil ateista (bez ověření), 25. Květen 2023 - 10:11 ::

Zdravím, bohužel tento rok nás bylo více, co jsme měli nedoplatek. Nedoplatky vždy platíme. Předseda byl naštvaný, je zvyklý, že bývá pár statisíců v pluse a teď jsme byli v mínuse asi 60k. Předseda nám navýšil zálohy, a to o více než 100%, papír o navýšení jsme nepodepsali (ti co jsme nesouhlasili), a přesto nám zálohy navýšil… Kontaktovali jsme okresní družstvo, zálohy jsme snížili na rozumnou míru. Oproti minulému roku jsme je tedy navýšili o cca 30%, aby nevycházel nedoplatek a měli jsme pár % rezervu. O pár dní později přišel email, že zálohy byly znovu navýšeny, jak předseda nařídil… Volali jsme na okresní družstvo, prý pouze provozují služby a tak co jim nařídí předseda, to splní.

Opravdu toto předseda může? Kde má v zákoně oporu? Opravdu si jako vlastníci bytu nemůžeme regulovat zálohy sami? Nemám jako občan v zákoně nějakou oporu já? Očekávám, že za to že jsme si dovolili jít pro němu, a zálohy jsme si zkusili upravit, že nám příští rok zálohy zvedne na 20 tisíc, protože může… Vysoké zálohy si většina nemůže dovolit, když se budeme platit půlku, budou tam nabíhat penále, a k exekuci nebude daleko.

Byty s takovými zálohami jsou pro průměrné občany neobyvatelné, takže šance že se pronajmou někomu jinému je nula, na prodej také… Nikdo nekoupí byt s takovými zálohami… ani kdyby byl na investici, tak majitel by nemohl na přání nájemníku zálohy měnit, pokud by s tím předseda nesouhlasil.

Co tedy dělat? Jde podat nějaké trestné oznámení na předsedu? Jak to formulovat? Uvažujeme to řešit i přes schůzi… Údajně jsou zálohy zakomponované ve stanovách, ale zatím se mi nepodařilo najít, že má tuto pravomoc, natož zda jde vůbec manipulace se zálohami odstranit. Odvolání předsedy není reálné, všichni se ho bojí a nikdo předsedu dělat ani nechce.

Jak byste postupovali? Děkuji Hezký den

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.