Kdo proplatí zpřístupnění společných částí domu - Rekonstrukce stoupaček

Vložil Kaldon, 16. Březen 2023 - 15:28 ::

Dobrý den, četl jsem již mnoho diskuzí, a ve všech se jen tlachá a nejsou tam fakta/zákony/pa­ragrafy.

Citace ze stanov SV/SVJ: Povinnost majitele jednotky je zdržet se všeho, co braní údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu; to platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energii.

Trocha zákonu: Podle OZ § 1183 odstavec 1 je „Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.“

Podle odstavce 2 "Při poškození jednotky prováděním prací podle odst. 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků jednotek.”

Technické řešení odpadu: Jedná se o nosnou zeď 80 cm tlustou. Na jedné straně těsně pod omítkou vede odpadní potrubí 70mm pouze pro kuchyňské linky pro 5 podlaží. Nejde o klasickou šachtu, ale jen o společné zazděné odpadní potrubí.

Stalo se: Majitelka o rekonstrukci věděla, na shromáždění byla. Následně se rozhodla byt prodat. Kupující měla podmínku, že v bytě chce i kuchyňskou linku. Prodávající navrhla designovou kuchyňskou linku v mramoru, atd. Tato linka kompletně znemožnila přístup k společné odpadní trubce půl roku před plánovanou ohlášenou rekonstrukcí. Nyní když má dojít k zahájení prací nová majitelka bytu chce proplatit 70 000 Kč za rozebrání, zpětné složení a náhradu poškozených lepených dílů na SV/SVJ.

Nyní pohledy stran: Pohled SV/SVJ – Majitel si odhlasuje rekonstrukci stoupaček/odpadů v domě a pár měsíců na to si postaví novou slepenou kuchyňskou linku, která kompletně znemožní přístup k zazděnému odpadu ve zdi. Následně byt prodá novému majiteli. Který chce po SV/SVJ cenu „nové kuchyně“ za umožnění prací na společných prostorech podle zákona § 1183 odstavec 2.

Pohled majitele bytu: Do bytu firmu pustím podle zákona § 1183 odst. 1, ale podle § 1183 odst. 2 chci nahradit škody spojené se škodami na mám bytě 70 000 Kč.

Dotaz: Kdo je v právu majitel nebo SV/SVJ? Kdo má zaplatit rozebrání?

Pokud SVJ, kdo zabrání, aby těsně před další rekonstrukcí neznemožnili přístupy další majitelé, kteří by na tom chtěli vydělat?

Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.